İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %91
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
Giriş Yap

Vitamini kabuğunda!

Özel Haber
Özel Haber
05.08.2021    |

Mutfakta hiç düşünmeden çöpe attığımız gıda atıklarını değerlendirmek mümkün. Hem de pek çok şekilde! Yiyeceklerin üçte birinden fazlasının yenmeden atılmasıyla gıda atıkları, dünya çapında büyük bir sorun oluşturuyor. Bazı gıda atıklarını çöpe göndermeden önce bir düşünüp besleyici ve lezzetli çözümlerle buluşturabiliriz.  

Özellikle bazı sebze meyvelerin kabukları ve yaprakları öyle güzel değerlenir ki büyüklerin israftan kaçınmak için söyledikleri “vitamini kabuğunda” sözüne hak vermemek elde değil!

Narenciye kabukları 

Narenciye ailesi, dört mevsim soframızda yeri eksik olmayan vitamin ve mineral kaynakları. Peki ya kabukları? O güzel kokularıve besleyici özellikleriyle kurutulmayı hak etmiyorlar mı? Kuruttuğumuz narenciye kabukları sıcak içeceklerimize enfes bir aroma katabilir. Bu içecekler buz ilavesiyle yazın da ferahlatıcı bir tercih olabilirler!

Enginar yaprakları

Pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzelerin, diğer sebzelere göre daha büyük bir kısmı atığa dönüşüyor. Oysa birbirinden değerli bu sebze kabukları ve yaprakları yine birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflere dönüşebilirler. Pırasanın yeşilliklerini atmak yerine soteleyebilir, kereviz saplarından salata yapabilir, enginar yapraklarını yağlayıp fırınlayabilir yahut hepsini birden öğüterek zeytinyağı, limon ve tuz ilavesiyle harika bir makarna ve salata sosuna çevirebiliriz. Bunları pişirip öğüterek sebze çorbası olarak tüketmek de pratik ve sağlıklı bir seçenek!

Karnabahar yaprakları

Karnabaharı pişirmek için çok fazla seçenek var. İster fırında, ister buharda, ister tencere yemeği, ister püre ve çorba olarak tüketilebiliyor. Son zamanlarda şöhreti böylece artıyor. Aynı şeyi karnabahar yaprakları için söylemekse zor. Aslında mineral, beta karoten, demir ve kalsiyum açısından çok zengin olan karnabahar yaprakları da en az sebzenin kendisi kadar lezzetli. Besleyici bir çorbanın ana malzemesini oluşturabilir ya da sağlıklı çıtır çıtır bir atıştırmalığa dönüşebilirler. Karar sizin!

Havuç kabuğu

Havuç ülkemizde doğal iklim koşullarında farklı mevsimlerde yetişebilen ilginç bir bitki. Havuç kabukları, gayet lezzetli ve C vitamini açısından da çok zengin. Havuçları kabuğunu soymadan tüketmek, salata ve yemeklere katmak da mümkün. Kabuğunu soyduktan sonra o şerit şerit haliyle biraz zeytinyağıyla kavurup makarna sosu olarak kullanmak da!

Havuç yaprakları

Bazı pazarlarda havuçlar yapraklarıyla satılır. Hatta ne kadar taze olduklarını da yaprağın taze ve yeşil renginden anlarız. Ama mutfağa girdiğinde bu tazecik yapraklar çöpe gidebilir. Oysa C vitamini ve mineraller yönünden zengin olan bu yapraklar harika birer çorba ya da içecek malzemesi olabilir!

Çilek sapı ve yaprakları

Çilek sapı ve yaprakları genelde haksızlığa uğruyor, hatta market raflarında bile meyveden ayıklanmış oluyorlar. Aslında çileğin sapı ve yaprakları meyvenin antioksidan, iltihap önleyici, kalbi ve sinirleri koruyucu kısmını oluşturuyor. Çileğin yaprakları ve sapları tek başına pek de lezzet vermiyor. Ancak smeyveli bir içecek olarak karıştırarak tüketmek ya da reçel yapımında kullanmak iyi bir fikir olabilir.

Kiraz sapları

Yazın meyvesini afiyetle yediğimiz kirazın sapı da en az meyvesi kadar faydalı. Toksinlerin ve ödemin vücuttan atılmasında katkısı olan kiraz sapları çöpe atmak yerine kurutulup saklanabilir ve çay olarak tüketilebilir.

Soğan kabuğu

Dört mevsim her yemeğimize çeşni ve lezzet katan soğanın kabuğu da antioksidan bakımından çok zengin. Soğan kabuğunu da sos ve çeşni olarak değerlendirmek için pek çok tarif bulunuyor. Mesela kabukları yumuşak hale gelene kadar kaynattıktan sonra zeytinyağıyla karıştırıp tavukları bu sosla marine edebiliriz. Soğan kabuklarını birkaç sebze sapıyla birlikte kaynatıp süzdükten sonra suyunu fırın yemeklerinde kullanmak da iyi bir fikir olabilir!

Karpuz kabuğu

Karpuz, pekçoğumuz için yaz aylarını iple çekmeye sebep olan meyve olabilir. Karpuz kabukları köylerde hayvanlara verilir ama şehirde öylece çöpe gider. Aslında karpuz kabukları yapı ve tat olarak salatalığa çok benzer. Niye turşusunu kurmayalım!

Patates kabuğu

Patatesler, beslenme uzmanlarının sebzeler içinde sınıfta bıraktığı nişasta depoları. Yemeklerimize güzel bir kıvam ve lezzet veriyorlar değil mi, peki ya kabukları? Aslında patates kabukları patateste az bulunan C vitamini ve mineral kaynakları. Patatesleri kabuklarını soymadan tüketebiliriz. Fırında patates yaptığımızda kabukların çıtırlığı bizi hayran bırakabilir. Sadece kabuklarıyla da cips ve çorbalar yapabiliriz.

En önemlisi; eğer bir organik sebze-meyve tüketici değilsek tüm bu sebze kabuklarını ve yapraklarını atıksız değerlendirirken tarım ilaçlarından arındırmak için yıkama sularına bir miktar karbonat eklemek iyi bir fikir olabilir! Durulama sularına bir miktar sirke eklemek de arındırma yöntemimizi daha etkili hale getirebilir!

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close