Çocuklarda yaygın olarak görülen, ebeveynlerin sıkça karşılaştığı ancak çoğu zaman doğru anlaşılmayan bazı uyku problemleri söz konusu olabiliyor.
Bazı çocuklar uyurken birdenbire çığlıklar atarak uyanıyor, korkmuş bir halde yatakta oturuyor ya da yataktan fırlıyor. Çoğu zaman ebeveynler, bu durumu kabusla karıştırıyor. Ancak Prof. Füsun Domaç, bunun oldukça derin kökenleri olan bir uyku bozukluğu olduğunu belirtiyor.
Birçok ebeveyn gece yaşanan bu atakları kabuslarla karıştırabiliyor. Yaşanan duruma göre, yoğun korku dolu bir rüya görerek uyanma, nabız, solunum sayısında artış, gözbebeklerinde büyüme, yüzde kızarma, terleme gibi bulgular söz konusu olabilir.
Peki bu bozukluğu tetikleyen faktörler neler?
Domaç’a göre bu durumun kesin bir nedeni olmamakla birlikte, aile öyküsü önemli bir rol oynuyor. Ayrıca çevresel, psikiyatrik, organik ve gelişimsel faktörlerin bu durumu tetikleyebileceği belirtiliyor. Duygusal stres, travmalar, ateşli hastalıklar, tiroid bozuklukları atakları artırabiliyor.
"Çocuğun yeterli uyumasını sağlamak tedavide büyük önem taşıyor"
Uyku düzeni oluşturmak, çocuğun yeterli ve kaliteli uyumasını sağlamak tedavide büyük önem taşıyor. Ayrıca, atakların belirli bir saatte ortaya çıktığı durumlarda, çocuğu bir süre önce uyandırarak sorunun önüne geçilebiliyor.
Ebeveynler için en önemli öneri ise sakin kalmak. Atakların ergenlikle birlikte genellikle sona erdiğini yineleyen Domaç, ailelerin bu süreci destekleyici bir şekilde yönetmesini tavsiye ediyor.
Çocuğun uyku günlüğünün tutulması, atakları tetikleyen durumların not alınması ve gerekirse video kaydı yapılması, tedavi sürecinde doktorla paylaşılacak önemli bilgiler arasında yer aldığını söylüyor.