İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İşrak06:50 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29 İmsak04:29 Güneş06:05
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 11°C Nem %76
Türkçe
26 Şevval 1446 24 Nisan 2025 Perşembe
26 Şevval 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:29 06:05 06:50 13:07 16:55 20:00 21:29
Giriş Yap

04.Peygamber Efendimizin Mührü Şerifi

Şemail-i Şerif 2

Merhaba değerli dinleyenler!

Programımızda Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimizin fizyonomisi, beden yapısı, karakteri, yaşayışı ve giyiniş tarzı, hususi hayatı, beşerî yönü, yaşama tarzı ve şahsî hayatı ile ilgili vasıflarını sizlere anlatmaya çalışıyoruz.

Peygamber (s.a.v) Efendimizin, her zaman takmadığı, ancak resmi evrakları mühürlemekte kullandığı bir yüzük-mührü bulunmaktaydı. Bu mühür gümüşten yapılmış, yüzüğün kaşı, Habeş taşı da denilen akik ile süslenmiş. Ayrıca her kelimesi ayrı bir satırda olacak ve aşağıdan yukarı okunacak şekilde “Muhammed-Resul-Allah” yazılı idi. Davet mektupları mühürsüz gittiği zaman dikkate alınmadığı öğrenilince bu mühür yapılmış, sonraki davet mektuplarını mühürleyerek gönderilmişti. Peygamber (s.a.v) Efendimiz, yüzük taktığını görüp yüzük takmaya başlayan erkeklere, yüzüğü zinet maksadı ile takmamalarını söylerken mümin erkeklerin gümüş yüzük kullanılmasına müsaade etmişti. Resul-ü Ekrem (s.a.v) ‘in yaptırmış olduğu yüzüğü, O’nun vefatından sonra gelen üç halife tarafından resmi evrakları mühürlemekte kullanmışlarsa da Hz. Osman, hilafetinin altıncı yılında yüzük Eris kuyusuna düşmüş ve tüm çabalara rağmen bulunamamıştı.

Resulullah (s.a.v) Efendimiz vefat ederken üzerinde yamalı bir rida ve kalın iplikten kabaca dokunmuş bir izar bulunmaktaydı. Bunları giydiğinde eteklerinin yerde sürünmemesine, boyunun baldırdan biraz aşağı, topuktan biraz yukarıya kadar olmasına dikkat eder, ashabının da buna dikkat etmesini isterdi.

“Fahri Kâinat (s.a.v) Efendimizin emsalsiz bir yürüyüş tarzı vardı. O bu şekilde rahatça yürüyüp giderken ashabı kiram ona ayak uydurmakta zorlanırdı. Yürürken ayaklarını kuvvetlice kaldırır, ancak yere yumuşak bir şekilde basardı, adımlarını genişçe atar, sanki meyilli bir yerden iniyormuş gibi yürürdü.”  

Peygamber (s.a.v) Efendimiz her hareketinde çok mütevazi idi. Bazen kalçasının üstüne oturur, dizlerini büker, uyluklarını karnına yapıştırır, ellerini de dizlerinin üzerine bağlardı. Çoğu zamanda bağdaş kurarak otururdu.

Kalabalık bir toplulukta yemek yendiği zaman, diz çöküp otururdu. Bu sırada sağ ayağının üstünü, sol ayağının içine koyar, bazen sağ ayağını dikip sol ayağının üzerine oturur, yemeği yere serilen meşin bir sofrada yerlerdi.    

Aişe (r. anha) şöyle buyurmaktadır: “Muhammed (s.a.v)’in ailesi, onun Allah (c.c)’a kavuştuğu ana kadar, iki gün arka arkaya arpa ekmeğiyle karınlarını doyurmadı.” Şayet bir günde iki öğün yemek yemişlerse, bu öğünlerden birinde sadece kuru hurma yemişlerdir. Sofralarında arpa ekmeği bile arttırılmazdı. Zira çoğu zaman değil buğday ekmeği yemek, arpa ekmeğiyle bile karınlarını doyuramazlardı. İslam’ın ilk devirleri yoksulluk içinde geçen yıllardı. Hz. Aişe validemiz o sıkıntılı yılları Peygamber (s.a.v) Efendimiz ile birlikte yaşamıştı. O’nun karnını doyurmak için kuru hurmayı bile bulamadığı zamanlar olduğu, ekmeğine “o ne güzel bir katıktır” diyerek sirkeyi ekmeğine katık ve ikram ettiğini gören sahabeyi kiramlar bulunduğunu, ancak sofrasına getirilen toy kuşu gibi av eti ve tavuk eti ve benzeri etlerden yediğini de biliyoruz. Ayrıca zeytinyağının mübarek bir ağacın meyvelerinden üretildiği, bu sebeple onunda bereketli olduğunu haber vermiş ve bu mübarek gıdayı ekmeğe katık etmeyi ve sağlığa faydalı olduğundan onunla vücudu yağlamayı tavsiye buyurmuştur.

Enes İbni Malik (r. a) şöyle demişti. “Resulü Ekrem (s.a.v) kabak yemeğini pek severdi. Bir gün ona içinde kabak da bulunan bir yemek ikram edilmiş veya bir yemeğe davet edilmişti. O’nun kabağı sevdiğini bildiğim için tabaktaki kabakları seçip onun önüne koydum.” Başka bir rivayetinde de “Bir terzi Resulullah (s.a.v) Aleyhisselam’ı yemeğe davet etmiş, bu yemeğe ben de gitmiştim. Terzi sofraya arpa ekmeği ile kabak ve kurutulmuş etten yapılmış bir çorba koydu.”

Peygamber (s.a.v) Efendimiz tatlıyı ve balı da severdi. O’nun hiçbir şeye aşırı düşkünlüğü yoktu. Sofraya ne konmuşsa onu zevkle yerdi.

Bir sonraki programımızda buluşmak dileğiyle hoşça kalınız.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.Hilye-i Şerifin Tarihi Geçmişi 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play 02.Peygamber Efendimizin Fizyonomisi 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 03.Peygamber Efendimizin Fizyonomisi 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play 05.Peygamber Efendimizin Yemek Alışkanlıkları 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 06.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play 07.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 08.Peygamber Efendimizin Namaz Kılması ve Oruç Tutması 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play 09.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play 10.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri 31.03.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Sabah Duası
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Sabah Duası
Sabah Duası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close