İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:00 Yatsı21:29 İmsak04:29 Güneş06:05 İşrak06:50 Öğle13:07 İkindi16:55
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 12°C Nem %87
Türkçe
26 Şevval 1446 24 Nisan 2025 Perşembe
26 Şevval 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:29 06:05 06:50 13:07 16:55 20:00 21:29
Giriş Yap

09.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri

Şemail-i Şerif 2

Kıymetli dinleyenler, yeni bir bölümde daha birlikteyiz.

Peygamber (s.a.v) Efendimiz zamanında güneş tutulması yaşanmıştı. Güneşin tutulduğu gün Resulü Ekrem’in oğlu vefat ettiği için, halk, güneşin bu yüzden tutulduğunu zannetmişti. Fahri Alem (s.a.v) Efendimiz yaptığı konuşmada, Güneş ve Ay’ın Allah (c. c) ‘ın kudretini gösteren iki alamet olduğunu, onların bir kimsenin doğumu veya ölümü sebebiyle tutulmayacağını söyledi. Oğlu İbrahim’in vefatı nedeniyle gözleri yaşaran Resulü Ekrem (s.a.v) Efendimize “Ey Allah’ın Resulü! Sen de mi ağlıyorsun.” diye sorulduğunda verdiği cevap şöyleydi: “Bu gördüğün gözyaşları rahmet ve şefkat eseridir. Göz yaşarır, kalp hüzünlenir. Biz ancak Rabbimizin razı olacağı sözleri söyleriz.”

Peygamber (s.a.v) Efendimizin Hz. Aişe (r. anha) Validemizin evindeki yatağın yüzü tabaklanmış deriden, içi de yumuşak hurma lifinden ibaretti. Hz. Hafsa (r. anha) Validemizin evindeki yatağı ise ikiye katlanmış bir keçeydi. Bir gün bu keçeyi biraz daha yumuşak olsun diye dörde katlayınca, yatağın yumuşaklığından namaza kalkamadığından şikayetle “onu eskiden yaptığınız gibi seriniz” buyurdu. Bir gün Ensar’dan bir hanım Peygamber (s.a.v) Efendimiz rahat yatsın diye Hz. Aişe (r. anha)’nın evine bir yün yatak gönderdi. Sultan-ı Enbiya (s.a.v) Efendimiz eve gelip de yatağı görünce canı sıkıldı ve hemen o yatağı sahibine iade edilmesini istedi. Hasır üzerinde yattığına üzülen sahabelerine “Bu dünyada bir ağacın altında bir süre dinlenen, sonra da oradan kalkıp giden bir yolcu gibiyim, üzülmeyin” demişti.

Fakirler, yoksullar, hatta zihinsel özrü olanlar bile Peygamber (s.a.v) Efendimize gelerek dertlerini anlatır, bazıları insanlardan uzak yerlerde, kimsenin duyamayacağı mesafede dertlerini anlatır ve yardımcı olmasını isterlerdi. Bu esnada kulağına bir şey fısıldayan kimse ağzını çekmedikçe ondan uzaklaşmaz, elini tutan biri elini bırakmadıkça elini çekmez, dertlerini dinleyerek onlara yardımcı olurdu. Resulü Zişan (s.a.v) Efendimiz son derece mütevazi idi. Hastaları ziyaret edip hatırlarını sorar, vefat eden ashabının cenaze namazlarında ve definlerinde bulunurdu.

Buna göre: Peygamber (s.a.v) Efendimiz son derece güzel ve heybetliydi. Özel işlerine ayırdığı zaman diliminde genellikle yakın dostlarıyla görüşür, onlar da bu sırada öğrendiklerini diğer insanlarla paylaşırdı. Ashabıyla muhabbetlerini artıracak şekilde görüşüp konuşur, onlara iyi olanı emreder, kötü olan şeylerden uzaklaştırır, fakirleri görüp gözetenlere çok değer verirdi. Hediye alıp verir ve ümmetini hediyeleşmeye teşvik ederdi. Hasta ziyaretlerine çok önem verir, hastaları ziyaret ederken çok sevap kazanmak için gideceği yere bazen yürüyerek giderdi. Mescide gidiş gelişlerde de atılan adım sayısına göre sevap yazıldığını söylerdi. Çocukları çok sever ve onlara dua ederdi.

 Peygamber (s.a.v) Efendimiz ev işlerine yardımcı olur, elinden her iş gelirdi. Hane-i saadetlerine su taşıdıkları deveyi bağlar, onu yemler, koyununu sağardı. Gittiği dağda bayırda elbisesine takılan diken ve benzeri şeyleri kendisi ayıklayıp temizler, yırtık ve söküğünü bizzat kendisi diker ve yamardı. Çarşı pazara gidip evinin ihtiyaçlarını kendisi alır ve onları yine kendisi taşırdı. Kur’an-ı Kerim vahiy katiplerinden olan Zeyd İbni Sabit O’nu şöyle anlatıyor: “Resulü Ekrem (s.a.v) Efendimiz etrafındakilerle son derece uyumlu, ashabıyla beraber oturan, onların istedikleri konularda kendileriyle sohbet eden, son derece yüce bir ahlaka sahipti.”

Çok halim bir kimse olduğu için hizmet ehline bile yumuşak davranır, onları hizmete dair kusurları yüzünden asla azarlamazdı. Kimseyi gücendirmemek için sözlerini seçerek söylerdi. İyi tanıdığı, gücenmeyeceklerini bildiği müslümanlarda gördüğü kusurları kendilerine bizzat söyler, yeni müslüman olanlarda gördüğü kusurları ise onları incitmemek için başkalarına söyletirdi.

Peygamber (s.a.v) Efendimiz kendisine yapılan kabalıklara aynı şekilde karşılık vermez, çarşıda alışveriş yaparken kimseyle çekişmez, yüksek sesle konuşmaz, ticarette haksızlık yaptığını gördüğü kimselere nasihatte bulunur, insanları aldatanların müslüman olamayacaklarını söyler, kendisine kötülük yapana kötü davranmaz, onu affederdi.

Bir sonraki programımızda buluşmak dileğiyle hoşça kalınız. 

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.Hilye-i Şerifin Tarihi Geçmişi 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play 02.Peygamber Efendimizin Fizyonomisi 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 03.Peygamber Efendimizin Fizyonomisi 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play 04.Peygamber Efendimizin Mührü Şerifi 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 05.Peygamber Efendimizin Yemek Alışkanlıkları 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 06.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play 07.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 08.Peygamber Efendimizin Namaz Kılması ve Oruç Tutması 23.03.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play 10.Peygamber Efendimizin Çeşitli Özellikleri 31.03.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Evrensel Ahenk
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Evrensel Ahenk
Evrensel Ahenk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close