Râfi b. Amr , küçük sahabelerden biriydi.
Bir gün, yaramazlık yaptı ve Ensar’dan bir zâtın hurma ağaçlarına taş attı. Bahçe sahibi, bu küçük yaramazı yakalayarak, hemen Rasulullah’ın huzuruna vardı.
Olay Peygamberimiz’e anlatılınca, O, yumuşak bir tavırla şöyle dedi:
“Yavrum, bu zâtın hurma ağaçlarını niçin taşladın?”
Küçük sahabe, mahcubiyet duygusu içinde:
“Ya Rasulallah! Acıkmıştım. Karnımı doyurmak için, hurmayı taşladım.” dedi.
Efendimiz’in yüzü, tebessüm doluydu.
“Yavrum! Bir daha ağaçları taşlama, altına düşenleri al, ye. Allah seni doyurur.” buyurdu.
Sonra da, Râfi b. Amr’ın başını sevdi ve:
“Allah’ım! Bu yavrunun karnını doyur!” diye dua etti.
Hz. Peygamber’in çocuğa baba şefkatiyle yaklaşması, nezaket kuralları içerisinde yaptığı yanlışlığı ona anlatması çok önemliydi. Zira bu davranışıyla, geleceğin inşa edilmesinde önemli bir yere sahip olan çocukların ahlakî gelişimi hususunda, ana-baba ve eğitimcilere yön vermişti...
Aynı örnek davranışı gördüğümüz bir başka hikaye ise şöyledir:
Sahabe-i kiramdan Muaviye b. Hakem, Hz. Peygamber’in arkasında namaz kılıyordu. Bu sırada, aksıran bir adama “‘Yerhamukellah’’ diyerek karşılık verdi. Çünkü o, namaz kılarken konuşulmayacağını henüz bilmiyordu.
Yanındakiler, ona şaşkınlıkla biraz da kızgınlıkla bakmaya başladılar.
Hz. Muaviye onlara:
‘‘Niçin bana bakıyorsunuz?’’ deyince, bu defa yanındakiler onu ikaz etmek için, ellerini dizlerine vurmaya başladılar. Bu hareketi, susması için yapıyorlardı.
Muâviye b. Hakem, yaşadıklarını şöyle anlattı:
‘‘Anam-babam Rasulullah’a feda olsun. Ondan önce ve sonra onun kadar güzel öğreten bir öğretmen görmedim. Vallahi o, namazı kılınca beni ne azarladı, ne de ağır söz söyledi. Sadece namazda dünya kelamı konuşulmayacağını, ancak tesbih ve tekbirle birlikte Kur’an okunabileceğini söyledi.’’
Sahabe-i kiram, namaz esnasında dünya kelamı konuşulmayacağı için, Muaviye b. Hakem’in davranışını tepkiyle karşıladı. Oysaki Hz. Peygamber’in ortaya koyduğu tavır, daha yapıcı daha eğiticiydi. Böylece O, hem namazda nasıl davranılacağını, hem de sahabeye nasıl davranmaları gerektiğini öğretti.