Düşünmemiz net olmadığı halde genellik- le net ve açık düşündüğümüzü zannederiz. Bulanık, belirsiz, aldatıcı ve yanıltıcı düşünceler insanların günlük hayatlarında büyük sorunlara neden olabilir. Bir düşünür olarak gelişmek istiyorsanız düşünmeyi netleştirme sanatını, yani bir şeye kesin ve net bir
“Karmaşık düşünmenin yolu karmaşık yaşamaya çıkar.”
- Anonim şekilde anlam vermeyi öğrenmeniz gerekir. Başlangıç olarak şunları uygulayın: Size bir şey anlatıldığında anladığınızı özetleyin. Bu özet, karşınızdakini tatmin etmiyorsa demek ki dinlediklerinizi gerçekten anlamamışsınızdır. Siz de birisine bir şey söylediğinizde karşınızdaki kişi anlattığınızı tatmin edici bir şekilde özetleyemiyorsa, bu o kişinin sizi gerçekten anlamadığını gösterir. Haydi bunu deneyelim!
Bugün dikkat edeceğiniz şey: Net düşünebilme
Düşünme kelimesi kulağa hoş gelebilir. Ancak hiçbir anlam ifade etmiyor. İnsanların söylediklerinin altında gerçekte neyin yattığını bulmaya çalışın. Söyledikleriyle gerçekte ne ima etmek istediklerini karşılaştırın. Önemli haberlerdeki hikayelerin gerçek anlamını bulmaya çalışın. Bir konunun kendi zihninizde netleşmesini istiyorsanız konuyu başkasına anlatın. Başkalarının söylediklerini kendi kelimelerinizle özetleyin ve doğru anlayıp anlamadığınızı onlara sorun. Birinin görüşlerini/söylediklerini kabul veya reddetmeden önce onu açıkça anladığınızdan emin olun.
Düşünmeyi netleştirme stratejileri:
Aşağıdaki basit stratejileri uygulayarak düşünmenizi (örneğin; tefekkür ederken, başkalarıyla konuşurken, yazarken) net, anlaşılır ve açık hale getirebilirsiniz:
• Konuları teker teker ele alın.
• Ne demek istediğinizi ayrıntılı açıklayın.
• Hayat tecrübelerinizden örnekler vererek düşüncelerinizi aktarın.
• Kişilerin, sizi daha doğru anlamalarını sağlamak için benzetme ve karşılaştırma örnekleri verebilirsiniz. (Mesela şu benzetmeyi ele alabilirsiniz: Kritik düşünme bir soğan gibidir. Birçok katmandan ibarettir. Meseleyi idrak ettiğinizi sandığınız an bir katman daha olduğunu fark edersiniz ve sonra başka bir katman daha ve yine bir katman daha gelir.)
Konuşurken veya yazarken düşüncelerinizi net ifade edebilmek için aşağıdaki sırayı takip edebilirsiniz:
• Düşüncem şudur ki (burada ana fikri dile getirin)
• Yani (ana fikrinizi ayrıntılarıyla anlatın)
• Mesela (ana fikrinizi bir örnekle açıklayın)
• Bunu bir benzetmeyle açıklayayım (ana fikrinizi açıklayacak benzetmeler yapın)
Aşağıdaki sorulardan herhangi birini sorarak başkalarının düşüncelerini netleştirebilirsiniz:
• Konuyu farklı bir şekilde anlatabilir misiniz? Sizi anlayamadım.
• Bir örnek verir misiniz?
• İzin verirseniz anlattıklarınızdan ne anladığımı söyleyeyim.
Doğru anlamış mıyım?
Göründükleri kadar basit olan bu stratejileri kullanmaya başladığınızda başkalarının bunları ne kadar az kullandığını fark edeceksiniz. İnsanlar anlaşılmaz, anlamsız veya kafa karıştırıcı konuştuğunda genellikle başkalarının kendilerini anladıklarını varsayarlar. Basit ama akıllıca hareketlerin bile çok etkileyici olabileceğini fark edin (Mesela bir kişinin “Söylediklerinizi anlamadım. Farklı tarzda anlatır mısınız?” demesi gibi). Bu tarz cümleleri yerinde kullanmaya çalışın. Kullandıkça da kendi düşünmenizin gittikçe netleştiğini ve başkala- rının düşüncelerini netleştirmede gittikçe daha iyi hale geldiğinizi göreceksiniz.
Düşünmeyi açıklığa kavuşturma fikri kolay gözükmesine rağmen zordur. Tenis oynarken topu izlemek gibidir. Düşünmediğimiz halde düşündüğümüzü varsayarak kendimizi kolaylıkla kandırabiliriz. Aradaki farkı tenis örneği üzerinden açıklayabiliriz. Tenis oynarken topu takip etmediğimizde anlık geri bildirim alabiliriz (örneğin; top ağa ta- kıldığında ve sayı kaybettiğimizde). Düşünmede ise anlık geri bildirim lüksüne sahip değiliz. Böylece çoğu zaman kendimizi kandırmış oluruz (Düşünmediğimiz halde düşündüğümüzü düşünerek).