Bir soruyu ele alırken ne tür bir soru olduğunu açıklığa kavuştur- mak faydalıdır. Bu sorunun kesin ve tek bir cevabı var mıdır? Yoksa kişisel tercihleri öğrenmeye yönelik midir? Ya da farklı cevapları olabilecek bir soru mudur?
Bir soruya cevap ararken ihtiyaç duyduğumuz muhakeme türüne odaklanmak soruyu analiz etmek için etkili bir yöntemdir. Tek sistemli sorularda cevap yerleşik bir usul veya yöntem ile bulunur. Sistemi olmayan sorularda cevap herhangi birinin kişisel tercihi olarak karşımıza çıkar; burada tek bir doğru cevaptan söz etmek mümkün değildir. Çoklu sistem soruları söz konusu olduğunda, soruya mantıklı bir cevap bulunabilecek birçok alternatif bakış açısı vardır. Göreceli olarak daha iyi ve daha kötü cevaplarla karşılaşılır. Fakat, uzmanlar bile farklı yaklaşım ve görüşlere sahip olduğundan dolayı bu soruların doğrulanabilen bir cevabı yoktur (bu yüzden sis-temden sisteme farklılaşma görülür).
“Her karmaşık sorunun basit bir cevabı vardır ve bu da yanlıştır.”
—H.L. Mencken
Yönteme Dayalı Sorular (Yerleşik ya da Tek Sistemden)
Bu grup, bir cevap bulmak için yerleşik bir usulü ya da yöntemi olan soruları içermektedir. Gerçekler veya tanımlardan oluşur. Mate- matik ve pozitif bilimlerde oldukça belirgindirler. Herkes bu tür soru- larla her gün karşılaşır. Bu gruba örnek sorular şunlardır:
• Kurşun kaç derecede kaynar?
• Bu odanın büyüklüğü nedir?
• Bu eşitliğin türevi kaçtır?
• Bir bilgisayarın hard diski nasıl çalışır?
• 659 ile 979’un toplamı kaçtır?
Kişisel Tercih Soruları (Sistemi Yoktur)
Bu grup, insanların yaptığı farklı tercihler sonucunda oluşan farklı cevaplara sahiptir (kişisel tercih kuralları olarak gruplandırılmıştır).
Soruyla bağlantılı olduğu müddetçe istediğiniz her şey böyle bir soruya cevap kabul edilebilir. Sonuçta insanları tercihlerinden dolayı yargılamanın bir anlamı olmayacaktır. Bu gruba örnek sorular şunlardır:
• Dağda mı yoksa deniz kıyısında mı bir tatil tercih edersiniz?
• Nasıl bir saç şekliniz olmasını istersiniz?
• Eviniz için hangi renkleri tercih edersiniz?
• Bu şehirde en sevdiğiniz lokanta hangisidir?
Muhakeme Soruları (Çoklu Sistem)
Muhakeme gerektiren bir soru türüdür fakat tartışmaya açık birden fazla cevabı vardır. Bu sorular özellikle münazaralarda daha iyi ve daha kötü cevapları (delili ve muhakemesi sağlam veya zayıf) içermesi bakımından anlamlıdır. Bu sorulara ihtimaller arasından en iyi cevabı ararız.
Bu sorulara verilecek cevaplar, açıklık, doğruluk ve ilgililik gibi evrensel entelektüel standartlar kullanılarak değerlendirilmelidir. Bu sorular beşerî bilimlerde (tarih, felsefe, sosyoloji, sanat vb.) oldukça yaygındır. Ebeveynlik, aile, iktisat ve siyaset ile ilgili gündelik yaşama ait sorular bu gruptadır. Bu gruba örnek sorular şunlardır:
• Ulusumuzun bugün karşı karşıya kaldığı en önemli ekonomik sorunları en iyi nasıl çözebiliriz?
• İnsanların zararlı alışkanlıklara yakalanma oranını düşürmek için ne yapılabilir?
• Çevrenin korunması ile iş dünyasının menfaatleri arasında nasıl bir denge kurabiliriz?
• Gelişmiş bir vergi sistemi nasıl olmalıdır?
• En iyi ekonomi sistemi hangisidir?
• Müşteriyle ilgili bir sorun karşısında en iyi yaklaşım tarzı ne olabilir?
İnsanlar muhakeme sorularından daha ziyade gerçek cevabı ya da belli bir sistemi olan soruları çözmekte daha iyi olma eğilimindedir. İnsanlar genellikle “doğru” cevabı arayarak düşünme sürecini basitleştirmek isterler. Ancak hayattaki önemli soruların çoğu bu kadar kolay cevaplanamaz. Örneğin: Böyle zor bir çocuğa ebeveynlik yapmanın yolları nelerdir? Bu sorunlu personel ile çalışmanın en iyi yöntemi nedir? Bir evlilikten ne bekliyorum? İnsanların gezegenimize verdikleri zararı nasıl azaltabiliriz? Bütün bunlar muhakeme sorularıdır ve birçok alternatif bakış açıları içinde muhakeme yapmamızı gerektirir.
Bugün dikkat edeceğiniz şey: Üç soru türü
Bu üç tür soru tarzında düşünmenin kafaları karıştırdığını fark edin. Aynı karışıklığı kendiniz düşünürken de görmeye çalışın. Gün içinde bu üç soru türünü keşfetme alıştırmaları yapın. Kendi düşüncelerinizde bunları keşfederken başkalarının düşüncelerinde de bunları fark edin. Yönteme dayalı bir soru olmadığı halde cevap olarak tek bir gerçeği (hatalı olarak) ileri sürdüğünüz durumlarda, bu sorunun aslında muhakeme gerektiren bir soru olduğunu fark edin. Aynısını çevrenizdekilerin cevaplarında da fark edin. Bir muhakeme sorusu üzerinde düşünürken, bütün önemli ve ilgili bakış açılarını tanımlayın ve bu bakış açılarını -özellikle de hem fikir olmadıklarınızı- mümkün olan en doğru yolla açıkça ifade edin.
Üç soru türünü kullanma ve içselleştirme stratejileri:
• Sadece bu üç farklı soru türünü anlamak bile bunları ivedilikle günlük hayatınıza uygulayabilmeniz için yeterlidir. Bir toplantı esnasında insanların tartıştığı ana soru tiplerini fark etmeye çalışın. Bu sorular çoklu sisteme dayalı muhakeme sorularından mı oluşmaktadır? Yoksa çoğunlukla yönteme dayalı sorular mıdır? Ya da insanlar kendi zevk ve tercihleri hakkında mı konuşmaktadır?
• İnsanlar muhakeme sorularını gerçek veya usul soruları olarak gördüğü zamanları fark edin. Örneğin, birden fazla cevabı olabilecek muhakeme sorusuna, dogmatik bir şekilde, kendi cevaplarını tek “gerçek” olarak ileri sürdüklerini fark edin. Bir muhakeme sorusuna farklı bakış açılarıyla bakıyorlar mı? Bakıyorlarsa ne ölçüde?
• Günün sonunda muhakeme yürüttüğünüz önemli soruların bir listesini yapın. Daha sonra onları gruplandırın. Tek gerçek cevabı veya bir sistemi olan sorular mıydı? Kişisel zevk ve tercihlerle alakalı sorular mıydı? Ya da muhakeme soruları mıydı? Daha sonra her birine nasıl cevap verdiğinizi düşünün. Muhakeme sorusuna basit bir cevap aradığınız oldu mu? Yapmanız gerekmediği halde herhangi birinden bir konuda kişisel tercih sorusuna cevap vermesi için muhakeme yürütmesini istediniz mi?