“Bencillik herkeste olmasına rağmen başkalarında görüldüğünde affedilmeyen ve nefretle karşılanan bir kusurdur.”
—H.W. Beecher
İnsanın düşünme tarzı doğuştan bencildir ve “kendine hizmet” eder. Bencillik öğrenilen bir şey değil doğuştan gelen bir eğilimdir. Ancak kişinin içinde bulunduğu kültüre göre değişiklik gösterebilir. İnsan fıtratında “bir numara” olma eğilimi vardır. Bu eğilim maalesef “ikinci” veya “üçüncü” kişilere karşı haksızlık yapmaya neden olabilir.
Bencil olmak zorunda değilsiniz. Adil bir kişilik ve düşünme tarzı geliştirmeniz mümkündür. Başkalarının haklarına, ihtiyaçlarına ve isteklerine önem vermeyi öğrenebilirsiniz. Böylelikle adil olduğunuzu söyleyip kendinizi kandırmanıza da gerek kalmaz.
Adaletli düşündüğünüzde başkalarının hak ve ihtiyaçlarının sizinkilerle eşit öneme sahip olduğunu göreceksiniz. Adilce düşünebilmek için çaba gösterdiğinizde bencilliğinizi nasıl yeneceğinizi, kendi bakış açınızın dışına çıkıp başkalarının bakış açılarından bakabilmeyi ve adil düşünmenin peşinden koşmaya değer kişisel bir özellik olduğunu fark edeceksiniz.
Tarafsızlık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için 23.sayfaya bakabilirsiniz.
Bugün dikkat edeceğiniz şey: Bencillik
Hem kendinizdeki hem de başkalarındaki bencilliği gözlemleyin. İnsanların kendi bencilliklerini nasıl haklı çıkardıklarını fark edin. Başkalarının bencilliklerine ne sıklıkla itiraz ettiklerine dikkat edin. Bencillik hayatınızda ne kadar yer kaplıyor? “Kötü” olduğu öğretilen kişilere adil davranmanın ne kadar zor olduğunu fark edin. Kendinizdeki haksız davranışları belirlemenin ne kadar zor olduğuna dikkat edin (Çünkü zihin yüzleşmek ve görmek istemediği şeyi doğal olarak gizler).
Tarafsız ve adil düşünür olma stratejileri:
• Her gün yeniden fark etmelisiniz ki siz de tüm insanlar gibi doğuştan benmerkezcisiniz ve dünyanın ve dünyadaki her şeyin size nasıl hizmet edebileceği ile ilgileniyorsunuz. Sadece herkes kadar bencil olduğunuz fikrini göz önünde bulundurarak bencilliğinizi ve benmerkezci eğilimlerinizi kontrol altına almaya başlayabilirsiniz.
• “Kendi kendinizi kandırmaya” karşı uyanık olun. Başkalarının bakış açılarına önem vermemek aslında kendimizi aldatmaktır. Çoğu insanda kendi kendini kandırma durumuna rastlamak mümkündür. Bu durumdan kurtulanlar sadece bu eğilimin kendilerinde olduğunu fark eden ve sürekli olarak bunu kontrol altında tutmaya çalışan özel insanlardır.
• Bencilce bir davranışta bulunduğunuzda bunu not edin.
Bencilliğinizi fark ettiğiniz ve kendinizden kaçmadığınız durumlar için kendinizi ödüllendirin. Bencilce davranışlarınızı rasyonelleştirmek için kullandığınız mazeretlerin üzerine gidin. Ne kadar ve ne zamanlar bencil olduğunuzu ve bencilliğinizden etkilenen kişilerin ne düşünmüş olabileceklerini detaylıca yazın. Gelecekteki benzer durumlarda bencillikten nasıl kaçabileceğinizi düşünün. Bencilliklerinizi kaleme alırken aşağıdaki formatı kullanabilirsiniz:
- Bugün şu şekilde bir bencillikte bulundum: …….
- Bencil düşüncelerim şöyleydi: ……. (Bunları yazarken mümkün olduğunca dürüst olun ve zihninizin sizi kandırmasına izin vermeyin.)
- Bencilliğim şu kişileri şöyle etkiledi: …….
- Gelecekte aynı durumla karşılaştığımda şu mantıklı yolu izleyerek bencil olmaktan korunabilirim: …….
- Birden çok bakış açısını içeren konular hakkında geniş düşünmek için elinizden gelen her fırsatı değerlendirin. Herhangi bir durumda sahip olduğunuz bakış açısını zihninizin destekleyeceğini fark edin. Aynı duruma farklı yönlerden bakmayı deneyin ve bu bakış açılarını çarpıtılmış bir şekilde değil doğru bir şekilde temsil etmeye çalışın.
Adil düşünmeyi geliştiren sorular:
• …e karşı şu anda adil miyim?
• Kendi isteklerimi başkalarının hak ve ihtiyaçlarının önüne koyuyor muyum? Eğer koyuyorsam kimin haklarını ya da ihtiyaçlarını ihmal ediyor veya yok sayıyorum?
• Yaşam tarzımı düşündüğümde, kendimi ne sıklıkla başkalarının yerine koyuyorum?
• Gerçeği görmemek için özel bir çaba sarf ediyor muyum?
Gerçekle yüzleşirsem davranışlarımı değiştirmek zorunda kalacak mıyım?
• Adil olmak için yeterince geniş düşünebiliyor muyum? Ne kadar alternatif bakış açısı geliştirdim? Hangi milli, dini, politik, ideolojik ve sosyal değerleri dikkate alıyorum?
• Eşime, çocuklarıma, arkadaşlarıma ve iş arkadaşlarıma karşı ne tür durumlarda bencil olma eğilimindeyim?