“Kendine hâkim olamayan kimse asla özgür olamaz”
—Pisagor
Hayatınıza hâkim olmak istiyorsanız hareketlerinize yön veren istek ve arzularınızı yönetmek zorundasınız. Aksi takdirde, başkalarına hükmetme arzusu gibi hem size hem de diğerlerine zarar verecek mantıksız isteklerin peşine düşmeniz kaçınılmazdır. İstediğiniz şeyleri gerçekten düşünüp incelemediğiniz zaman kendinizi, sebebini bilmediğiniz halde saçma istek ve arzuların peşinden koşarken bulursunuz.
Bununla birlikte, öz yargılayıcı düşünme (öz eleştiri) konusunda kendinizi geliştirdiğiniz takdirde saçma olan istek ve arzuları saçma olmayanlardan, haklı olan istekleri haklı olmayanlardan ayırt edebilirsiniz. Sonunda acı çekmenize neden olacak istekleri reddeder ve size zarar veren alışkanlıklarınızdan kurtulursunuz. Mutlu bir hayat sürmenize yardımcı olacak alışkanlıklar edinirsiniz. Hırs, güç ve beğenilme arzusunun mutsuzluk getirdiğini bilerek kendinizde bulunan bu doğal ama zararlı insani istek ve arzuları kontrol edebilirsiniz. Hayatınızı sadeleştirebilir, mantıksız istek ve arzularınızın çoğunun bilinç dışı düşünme seviyesinde bulunduğunu fark ederek bunları bilinç seviyesine taşıyıp irdeleyebilirsiniz. Amaçlarınızı, hedeflerinizi ve dürtülerinizi açıkça formüle edebilir ve böylece onları daha kolay değerlendirebilirsiniz.
İstek ve arzuların, duygu ve düşüncelerle ilişkili olduğunu anlamak önemlidir. İsteklerin olduğu yerde bu isteklere yol açan düşünceler vardır. Bu isteklere göre hareket ettiğiniz zaman bazı duyguları hissedersiniz. Örneğin, başka bir işe geçmeyi istiyorsanız, yeni işin mevcut işinizden daha üstün olacağını düşünüyorsunuzdur. Yeni işe başladığınızda da birtakım duygular hissedersiniz (memnuniyet, memnuniyetsizlik, tatmin veya hayal kırıklığı gibi). Eğer memnuniyetsizlik hissediyorsanız kararınızı gözden geçirmeye yönelip eski işinize dönmeyi deneyebilirsiniz. Bu böylece devam eder.
Yani, zihnin üç işlevinden her biri (düşünceler, hisler ve duygular) sürekli etkileşim halindedir ve birbirlerine tesir ederler. Kritik düşünürler düşünceler, duygular ve arzular arasındaki ilişkiyi anlarlar. Davranışlarına yön veren isteklerini düzenli olarak değerlendirirler. Bu istekleri doğuran düşünceleri analiz ederler.
Bugün dikkat edeceğiniz şey: İstek ve arzular
İnsanların ne sıklıkla mantıksız istek ve arzularının peşinden gittiğine dikkat edin. Hangi arzularınızı itiraf ettiğinizi ve hangilerini gizlemeye çalıştığınızı belirleyin. İnsanın, benliğine hizmet eden arzularını ne sıklıkla haklı çıkarmaya çalıştığını görün. Oysa insanlar, başkalarının kendi menfaatlerine hizmet eden arzu ve isteklerine karşı çıkarlar. Hayatınızdaki istek ve arzuların etkilerine yakından bakın. Her arayışın bir bedeli vardır. Zenginlik, güç, statü ve şöhret peşinde koşmanın yaşam kalitesini nasıl etkilediğine dikkat edin. Birçok acının ve adaletsizliğin bencil ve mantıksız arzulardan doğduğunu hatırlayın. Bu arzulara boyun eğiyorsanız asla mantıklı veya adil bir kişi olamazsınız.
İstek ve arzuları kontrol altına alma stratejileri:
• Yaptığınız her hareket sahip olduğunuz bir amaç veya isteğin sonucudur. Yaptığınızda sizi küçük düşüren, üzen, acı çektiren veya faydasız olan davranışların bir listesini yapın. Listenizdeki her davranış için bu davranışı neden yaptığınıza dair detaylı bir açıklama yazın. Her birini sorgulayın. Sizi motive eden şey nedir? Burada biraz araştırma yapmanız gerekebilir çünkü benmerkezci zihniniz mantıksız arzularınız olmadığına sizi ikna etmeye çalışır.
• Listelediğiniz her davranışın sonuçlarını derinlemesine düşünün.
Her davranışa ait sonucun neler olduğunu veya olabileceğini detaylı bir biçimde yazın. Mümkün olduğunca açık olun. Gerçeklerden kaçmayın.
• Faydasız ve boş davranışlarınızı değiştirmek için acilen yapabileceğiniz şeyleri sıralayın. Unutmayın ki davranışlarınız isteklerinizin bir sonucudur. Davranışınız muhtemelen içinde bulunduğunuz durumdan etkileniyordur. Düşünün. Bulunduğunuz durumla ilgili değiştirmeniz gereken şeyler var mı? Harekete geçmeniz gerekiyor mu? Kötü bir ilişkiden kurtulmanız gerekiyor mu? Daha iyi başa çıkma stratejileri mi öğrenmeniz gerekiyor? Mantıksız arzuları hedef alan faydalı stratejileri hatırlamak için bu bölümdeki fikirleri haftada bir okumanız gerekiyor mu?
• Faydasız ve boş davranışlarınızı değiştirmek için detaylı bir plan yapın. Planınız ne kadar detaylı olursa o kadar işe yarayacaktır.