İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:36 Güneş08:08 Öğle13:00 İkindi15:22 Akşam17:44 Yatsı19:10
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 8°C Nem %87
Türkçe
4 Cemaziyelahir 1446 5 Aralık 2024 Perşembe
4 Cemaziyelahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:36 08:08 08:50 13:00 15:22 17:44 19:10
Giriş Yap

Su

Anadolu İrfanı

Uzun yola çıkanların en büyük ihtiyacı rahatça dinlenebileceği bir yer bulabilmektir. Şimdi bu görevi dinlenme ve konaklama tesisleri üstlense de eskiden bu iş için bir su kenarı, bir ağaç gölgesi aranırdı. Gerçi hala yol boyu, alışveriş merkezi benzeri şehirli yerlerden ziyade bir ağaç altında, su kenarında soluklanmayı isteyenler de az değildir. Bu ihtiyaca binaen, Anadolu'nun neresine gitseniz çağıl çağıl çeşmelerle karşılaşırsınız. Bazen bu çeşmelerin musluğu bulunmaz, bir pınar önüne kuruludur zira. Musluk tutmaz. O yüzden çeşmenin önüne bir de yalak yapılır ki etrafta dolaşan hayvancıklar da biriken sudan istifade etsin.

Resulullah Efendimizin “En faziletli sadaka susamışlara su içirmektir” hadisi kültürümüzü ve geleneğimizi bir su medeniyetine tebdil etmiştir. Gerçi su her zaman, her toplumda kutsal sayılmış, medeniyetler su kenarlarında vücut bulmuştur. Ancak hiçbiri o özel su medeniyeti adını sahiplenememiştir. Su medeniyeti denilince akla Anadolu gelir.

Anadolu’ya kulak verdiğimizde duyduğumuz ilk ses “suyun sesi” olur, duymayı arzu ettiğiniz ilk ses de su sesi olur. Biz su ile hayır işler, su ile temizlenir, su ile rahatlar, su ile tedavi olur, su ile ibadet ederiz, suyla yaşarız.

Su kıymettir bizde bir o kadar tevazu demektir. Su gökten “rahmet” olarak indirilmesine rağmen yerin en aşağısında durur, ona nüfuz eder. Börtü böceğe hayat olur, can katar. Ona rağmen mahfiyetin timsalidir. Su deyince yıkıcılık değil, bereket ve can hatırımıza gelir. Onun bu nitelikleri kendisini medeniyetinin yapıcı unsurları arasına alan Anadolu halkının da ahlakına sinmiştir. Anadolu insanı “su gibi aziz” olmayı diler, en makbul dua olarak ikram eder bir bardak su karşılığı. 

Ne demektir su gibi aziz olmak: Halk arasında insanın bu dört unsurda kemale ereceği düşünülerek su gibi aziz, hava gibi lâtif, toprak gibi mütevazi ve ateş gibi sıcak olması tavsiye edilmiştir. Halk kültürümüzde “Su bulanmayınca durulmaz”, “Su içene yılan bile dokunmaz”, “Suyun çağlamazından insanın söylemezinden kork” sözleri hep suyun öğrettiklerindendir.

Su dinamiktir, bıkmaz usanmaz. Geriye doğru akmaz, gideceği hep ileri bir nokta vardır, tersine asla çevrilemez. 

Her toplumda su kıymetlidir ancak bizde akan su kıymetlidir. Duran su makbul değildir. Bu sebeple dereler, çağlayanlar, kaynak suları sevilir en çok. Hareketlidir akan su, devinim halindedir, canlı gibidir, hem de canlandırıcıdır. Anadolu insanını da zaptetmek zordur, tarih boyunca olduğu yerde durmamış. Hatta Osmanlı kendi ülkesinin içindeki insanları dahi sürekli hareketli olmaya mecbur etmiş. Göçebelik günlerinden kalan aktif hayat ahlakı unutturulmamış. 

Kendine mahsus bir ahengi vardır akan suyun, dinleyenleri mest eder, keyiflendirici ve yatıştırıcı bir özelliği vardır. Ecdad, suyun bu özelliğini çok eskiden keşfetmiş, su musıkisini akıl hastalıklarının tedavisinde kullanmıştır. Konaklarda, saraylarda, meydanlarda süslü havuzlarla suyun rahatlatıcı ve canlandırıcı etkisinden faydalanılmış ama sokaklar, köy meydanları musluksuz çeşmelerle şenlendirilmiş herkes suyun onarıcı etkisinden faydalanmış.

Su izzetlidir, kontrol altına alınır belki ama boyun eğdirilemez. 

Suyun belki Anadolu halkının iliklerine işlemiş bir niteliği kararlı ve istikrarlı olmasıdır. Bu ahlaktır ki uzun yıllar süren Anadolunun İslamlaşması işini sekteye uğratmadan ve yılgınlığa kapılmadan devam ettirmişlerdir. Nice sert kayalar damlaya damlaya delinmiş, nihai zafer hasıl olmuştur.

Anadolu’da yerden kaynayan ve hasta insanlara şifa veren sular bulunmaktadır. Zemzem suyunun yerden fışkırması öyküsüne benzeyen pek çok efsane üretilmiştir. Birer mucize birer rahmet ile yerden fışkıran bu sular hem sefa hem şifa dağıtırlar. 

Su, bir kişinin yaşamında ve bedeni toprağa verilmeden önce en büyük arındırıcısı iken, ölmek üzere olduğu zamanda, imanının sınanmasının aracı haline gelir. Şeytanın, ölüm esnasında susuzluk hisseden kişiye imanı karşılığında su vereceğini söyleyerek kandırmaya çalıştığına inanılır. O yüzden sekerat safhasında bulunan hastanın ağzına su damlatılmasının bu aldanmayı önleyeceğine inanılır.

“Çeşme”, sözlük anlamı olarak, Farsça’da “göz” anlamına gelen “çeşm” sözünden türetilmiştir. Su çıkan kaynak, pınar ve gözlere “çeşm” denilmesi, bunların akıtıldığı küçük yapılara çeşme denilmesine sebep olmuştur. Çeşmeler su mimarisinin en yaygın örnekleri olmalarının ötesinde, her dönemde Türk şehirlerinin en önemli öğeleri arasındadırlar. Selçuklular döneminden itibaren, dinî yapılarla bütünleşik ya da bağımsız bir yapı olarak çeşmelerin inşa edilmiş olduğunu görüyoruz. Susuza su vermenin yolcunun ihtiyacını gidermenin dinimizdeki ehemmiyetine binaen halkımız geçmişlerinin ruhuna hediye olsun diye yol kenarlarını çeşmelerle donatmıştır. Bugün şişe şişesu satılan bir çağda bulunduğumuzdan bu işin kıymetini pek takdir edemez durumda isek de bu imkanın bir an ortadan kalktığını düşündüğümüzde nasıl mübarek bir hayır olduğunu anlamak zor olmasa gerektir.

“Sadaka’nın en faziletlisi su teminidir” (Ebû Davûd, “Zekât”, 41: İbn Mâce, “Edeb”,8) hadisi halkın varlıklılarının kuyular vakfetmesini sağlamıştır. Bu sebepledir ki çeşme yaptırmak, su kuyusu açtırmak, halka suyu ulaştırmak kültürümüzde önemli olan hayırlar olarak sayılmıştır. 

Hayır için yol kenarlarına çeşme, yalak yaptırmak, mezarlılara bile sevabı orada yatana bağışlanmış su oyukları açmak, yolların münasip yerlerine özenli küçük çukurlar açarak rahmetin birikmesi ile sokak hayvanları için sulaklar oluşturmak Anadolu irfanının eşi benzeri olmayan inceliğinin ürünleridir. Çeşemelere ek olarak büyük şehirlerimizde ihdas edilen sebillerimiz vardır ki nerde arasak eli boş döneceğimiz birer ikram evi birer nezaket ve hayır köşeleri olarak karşımıza çıkar. Bugün yavaştan canlandırılmaya çalışılan sebillerimiz eskiden bol bol, bardak bardak, su, şerbet ikram eden mekanlardı.

Su o denli makbul ve o derece mümtaz bir rahmettir ki onun tiryakileri vardır. 'Su tiryakileri' denen bu grup su kültürümüzün en renkli ögelerindendir.

1900'lü yıllarda İstanbul'da cadde ve köşe başlarındaki sucu dükkanlarında bardakla kaynak suları satılırdı. Atlı sakalar aracılığıyla membalardan taşınan çeşit çeşit tatlı sular müşterilere sunulur. Uzak memleketlerden kervanlar, gemilerle getirilen suların tiryakileri vardır.

Tattıklar suyun hangi kaynağa, memlekete ait olduğunu hemen anlayan bu su gurmeleri en gözde müşterilerdir. Tadındaki farklılıktan dolayı kaynak sularının fiyatı farklılıklar arz eder. Mesala:

Kırkçeşme, Halkalı, Taksim sularının bardağı 5, Kayışdağı, Camlıca, Taşdelen, Karakulak sularının bardağı ise 10 liradan satılmıştır. İstanbul suları sadece tiryakileri cezbetmez. Şehre yolu düşen yabancıların da dikkatini çeker. Ünlü bir Fransız seyyah 1843 'te İstanbul'a geldiğinde su tiryakilerine dair şöyle bilgiler verir:

''Bu memlekette alkollü içkiler açıkça satılmadığı için tuhaf bir endüstri kurulmuş: Ölçü ile bardak su satanların endüstrisi! Bu tuhaf su evlerinde uzun uzun tezgahlar var ve bu tezgahların üzerinde çeşit çeşit şişeler bulunur. Her şişede az çok aranan bir su var. İstanbul'a içme suyu Valens boruları (Bozdoğan Kemeri 'nden geçen su yolu ) ile gelir. Tatlı suyun kıymetli oluşu yüzünden İstanbul'da bir Su İçiciler Ekolü meydana gelmiştir. Bunlar seçip içtikleri suyun tiryakisi olmuşlardır. Su içim evlerinde muhtelif memleketlerden gelmiş ve muhtelif yıllara ait sular bulunur. Sucu dükkanlarındaki suyun en makbülü Nil suyudur. Fırat suyu biraz yeşil ve sarımtıraktır. Zayıf ve gevşek tabiatlılar için tavsiye edilr. Tuna suyunu ise daha çok enerjik kimseler tercih ederler. Suları yıllara göre de ayırırlar."

"Kirli su yoktur, kirletilmiş su vardır" diyen atalarımızın "Derin su yavaş akar. Dereyi tepeyi sel bilir iyiyi kötüyü el bilir. Suyun yavaş akanından, adamın yere bakanından kork. Su aka aka yolunu bulur. Ayağı suya değmek, Havanda su dövmek, Düğününde kalburla su taşımak, Su akarken testiyi doldurmak, Su testisi su yolunda kırılır" deyimleri suyun geleneğimizdeki etkilerinin dilimize yansımalarıdır. Şiirde ve edebiyatımızın diğer türlerinde de yeri çoktur ama biz Kanuni’nin bir beyitini nakletmekle yetinelim. Der ki büyük Sultan:

"Minnetle koklama gülü al eline sûseni
Geçme namert köprüsünden ko aparsun su seni."

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play Ahiret Kardeşliği 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Anadolu İrfanının Önemi 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Anadolu Şehirlerinde Bayram Gelenekleri - 1 29.04.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Anadolu Şehirlerinde Bayram Gelenekleri - 2 08.07.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Anadolu Şehirlerinde Bayram Gelenekleri - 3 08.07.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Anadolu Şehirlerinde Ramazan 25.04.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Asker Kınası 23.12.2019 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Aşure 03.02.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Ayet Sofraları 04.04.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Bacıyanı Rum 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Başımın Gözümün Sadakası 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Bed-i Besmele-Amin Alayı 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Beşik Alayı 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Çevre 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Çiğdem 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Çocuk Terbiyesi 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Deyimler 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Dilencilik 03.02.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Erenler 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Evler 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Fütüvvet 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Goygoyculuk 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Hac 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Halk Edebiyatı 03.02.2020 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Helva Sohbetleri 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play İkramiyeler 04.04.2022 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Kahve 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Kahvehane 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Kandiller 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Köy Odaları 03.02.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Meczuplar 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Mezartaşları 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Misafirperverlik 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Müslüman Saati 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Namazgâhlar 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Ninniler 03.02.2020 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Okçuluk 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Peygamber Sevgisi 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Renkler 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Sala 03.02.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Selamlaşma 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Sütannelik 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Şivlilik 09.02.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Temizlik 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Usta Çırak-Ahilik 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Vakıflar 01.04.2020 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Yağmur 03.02.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close