Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) buyurmuşlardır ki:
“Kardeş, arkadaşlık "peki" demekle kaimdir. İnsanın canının istediği her şeyi yemesi ve giymesi israftan sayılmıştır. "Allah" demekten daha efdal ibadet yoktur. Her nefeste Allah’ı hatırla. Saltanat sahibi olmak hüner değil; Allah’ın rızasını kazanmaktır hüner!”
Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) ilim hakkında buyurmuşlardır ki:
“Hürriyet diye tepinip bağırdığımız davanın kökü ilme dayanmaktadır. Bu ilimlerle mücehhez olmayan insanlar, elbette bilenlerin mahkûmu olurlar. İlmi talep ediniz; fakat ilimle beraber sekine, vakar ve hilmi de talep ediniz! İlim öğrendiğiniz üstatlarınıza ve ilim öğrettiğiniz talebelerinize karşı yumuşak olunuz; sakın cebâbire, zalim, gaddar, kimselerden olmayınız! Dinsizlik kadar cahillik tasavvur olunamaz. Cahillik hakkı bilmemektir, okuma yazma değil.”
Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) gönül hakkında buyurmuşlardır ki:
“Asıl hüner her şeyi yerli yerinde yapabilmektir. Gönül her hikmetin kaynağıdır. Gönülsüz bir gözün görmesinin kıymeti yoktur. Gönül her sanatkârın üstadıdır. Aslolan kalbin uyanıklığıdır. Gönül de beden gibi yorulur. Gayet zarif ve hikmetâmiz, neşe veren sözlerle kuvvet bulur, açılır. Gönlün neşeli zamanlarında olan işler makbul; neşesiz ve melul zamanlarında olan işler de iyi değildir.”
Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) buyurmuşlardır ki:
“Bu nefs-i emarenin sahibinden iyilik ve güzellik beklemek muhaldir.”
“Eğer sende korunmak istiyorsan Allah’ın sevdiği kulların arasına girmeye çalış, fitnelerden ve fitne yerlerinden sakın. Bunun için evvela kendine seni irşad edecek bir rehber, bir olgun alim, kamil hem de mütekemmil bir zat ara ve ona tabi ol.”
Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) buyurmuşlardır ki:
“Kendisi, Allah ile arasında olan hali ıslah etmiş. Yani, doğru... Namazında niyazında... Kötülük yapmıyor. Günah yapmıyor. Bu, ıslah hale gelir. O zaman Allah Teâlâ da, onunla insanlar arasını ıslah eder. Onunla diğer insanlar arasında, geçim güzel olur.”
Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) kusur görme ile ilgili olarak buyurmuşlardır ki:
“Hiç kimsenin kusuruyla meşgul olma! Sen âlemin kusurunu görmeye gelmedin! Kendi kusurlarını gör! Islah edebilirsen, ne âlâ... Islah edemiyorsan, o da senin gibi kardeş, o da ıslah edemiyor, ne yapalım? Elinden geliyorsa yalvar, "Ya Rabbi, ne olur sen affet! Bu kötü huydan beni kurtar!" deyiver.”
Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) ahlâk hakkında ise buyurmuşlardır:
“Ahlâk, cemiyet halinde yaşamanın ortaya çıkardığı manevi bir müessesedir. Ahlâk, cemiyetlerin hakiki ve vefakâr dostudur. Milletler hamle yaptıkları, ileri atıldıkları devrelerde onun sayesinde başarıya ulaşmış, kara ve kötü günlerde ona sarılmak sebebiyle felaketleri savuşturmuştur.”
Mehmed Zahid Kotku (kaddesallahu sırrahul aziz) bir nasihatlerinde ise şöyle buyurmuşlardır:
“Ey aziz kardeşim, çok uyanık ve müteyakkız olmak gerekir. Nefesleri boşa geçirme, hevây-ı hevesine kapılma. Bir gün vade gelip de "Haydi gel" denilince, artık durmak mümkün değildir Sonra bu hayatın mesuliyet sorguları var. Sakın bunlara inanmamazlık etme.”