İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:36 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:43
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 12°C Nem %54
Türkçe
1 Zilka'de 1446 29 Nisan 2025 Salı
1 Zilka'de 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:20 05:58 06:43 13:06 16:56 20:05 21:36
Giriş Yap

02.Sahur, İftar Ve Teravih Namazı

Hayatımıza En Güzel Örnek

SAHUR ve İFTAR

Sahur ve iftar; Oruçla gelen bereket ve sevinç…

Gecenin son üçte biri için kullanılan ‘seher’ kökünden gelen ‘sahur’; oruç tutmak üzere, fecrin doğuşundan önce yenen yemeğe verilen isimdir. Hz. Peygamber ’in (s.a.v), bazı hadislerinde ‘sahur yemeği’ olarak ifade edilmiştir.

Sahura kalkmayı son derece önemseyen Allah Resulü (s.a.v), “Sahur yemeği yiyin, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” buyurarak, müslümanlardan bir yudum su ile de olsa mutlaka sahur yapmalarını istemiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde, “sahur yapanlara “Allah-u Teâlâ’nın merhamet, meleklerin de hayır dua edeceği müjdesi” verilmiştir.

Bu bereketli gece yemeği, imsak vaktiyle sona erer. “Bir şeyden el çekmek, kendini tutmak” mânâsına gelen imsak vakti, sabah namazının vaktinin girdiği, gecenin bittiği, gündüzün başladığı andır. İmsakla birlikte mümin, sevabını Allah-u Teâlâ’nın takdir edeceği çok özel bir ibadete başlar.

İftar vakti ise, müminler için sevinç ve huzur vaktidir. Bu vaktin girmesiyle; Allah’ın rızası için açlığa, susuzluğa, orucun sıhhatine zarar verecek tutum ve davranışlara karşı sabreden, oruca özel yasaklardan uzak durmayı başaran ihlâslı gönüller için, yasaklar kalkar. Bu vakit, Resulullah’ın (s.a.v.), “Şüphesiz her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennem ateşinden) azat edilenler vardır. Bu (azat etme işlemi Ramazan’da) her gece olur.” sözleriyle ifade ettiği üzere, bağışlanma vaktidir.

Yine Hz. Peygamber, “Müminin iki sevinci vardır: Birisi iftar vaktinde orucunu açtığı andaki sevinci, diğeri Rabbine kavuştuğu zaman orucunun mükâfatından kaynaklanan sevincidir.” buyurmuştur.

Ramazan ayında, diğer zamanlara göre daha cömert olan Sevgili Peygamberimiz, iftar sofralarını başkalarıyla paylaşmaya da büyük önem vermiş ve şöyle demiştir:

“Her kim bir oruçluya iftar yemeği yedirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap verilir; oruçlunun ecrinden de hiçbir şey eksiltilmez.”

TERAVİH NAMAZI

Teravih Namazı; Ramazan gecelerinin ihyası…

Çocukluğunu Peygamberimiz’in (s.a.v) yanında geçiren Enes b. Malik (r.a.) şöyle anlatmaktadır:

“Resulullah (s.a.v.) Ramazan’da namaz kılıyordu. Geldim ve arkasına namaza durdum. Bir adam da gelip benim yanıma namaza durdu. Sonra başka biri geldi ve neticede on kişiye yakın bir grup olduk. Arkasında bizim olduğumuzu hisseden Rasulullah (s.a.v), namazı kısa tuttu. Sonra kalkıp evine girerek namazını bizim yanımızda kılmadığı şekilde uzunca kıldı.

Sabah olunca biz, ‘Ey Allah’ın Rasulü! Gece bizi fark ettin mi?’ dedik. O; ‘Evet, zaten benim yaptığıma da bu neden oldu.’ buyurdu.”

Bu rivayetten ve farklı rivayetlerden, Rahmet Peygamberi’nin, ümmetine zahmet vermemek için teravih namazını düzenli bir şekilde kıldırmadığı, namaza çok düşkün olan ashabının devamlılığını görünce, farz olması endişesiyle onlara bu namazı kıldırmaktan vazgeçtiği anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra, Hz. Enes'in (r.a) rivayetinde olduğu üzere; onlara kıldırırken kısa tuttuğu, ancak Kadir Gecesi olma ihtimalini dikkate alarak, 23. 25. ve 27. gecelerde süreyi gittikçe uzatıp, saatler süren namaz kıldırdığı görülmektedir.

Ramazan gecelerinin kıymetini artıran bu namaza “rahatlatmak, dinlendirmek” anlamına gelen “teravih” ismi daha sonraki dönemlerde verilmiştir. Dolayısıyla Peygamberimiz’in (s.a.v) dilinde teravih kelimesinin kullanıldığına, çok zayıf bazı rivayetler dışında, rastlanmaz. Hadislerde bu namaz “kıyamü’l-leyl” olarak geçer ve bununla, Ramazan gecelerinde kılınan teravih namazı veya gecenin namaz kılınarak kıyamı, kıvamı, ihyası ve değerlendirilmesi kastedilir.

Allah Resulü (s.a.v) “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını  kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.Niyet, Oruç 14.04.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play 03.Besmele, İstiaze 14.04.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 04.Hamdele, Salvele 14.04.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 05.Ahde Vefa 14.04.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 06.Cömertlik, İsar 14.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 07.Rıfk, Dostluk 14.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 08.Ağız ve Diş Temizliği, Dili Korumak 20.04.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play 09.Aile Kurmak, Aile Huzuru 20.04.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 10.Cenaze Merasimi, Hasta Ziyareti 20.04.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 11.Çocuk 22.04.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play 12.Doğruluk, Doğru Sözlü Olmak 22.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 13.Haram ve Helal 22.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 14.Sabır, Teslimiyet 26.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 15.Sıla-i Rahim, Süt Akrabalığı 26.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 16.Zekat, Sadaka 26.04.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 17.Barış, Arabuluculuk 29.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 18.Komşu Hakkı 29.04.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play 19.İtikaf, Fıtır Sadakası 29.04.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 20.İhlas 29.04.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play 21.İffet, Evlilik 29.04.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play 22.Kunut, Kanaat 04.05.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play 23.Emek 04.05.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play 24.Emri Bil Maruf, Nehyi Anil Münker 04.05.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play 25.Engellilik, Yaşlılık 06.05.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 26.Namaz 06.05.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play 27.Helal Kazanç, Ticaret Ahlakı 06.05.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play 28.Yetim 06.05.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play 29.Bayram, Hediyeleşmek 06.05.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close