İftarda çok yememek gerektiği, bol çeşitli sofralardan uzak durulması gerektiği hep vurgulanıyor. Peki hem vücudumuzun kaybettiği enerjiyi yerine koymak, hem de sağlıklı beslenmek mümkün mü?
Elbette... Bu işin sırrı Ramazan’da da ara öğün koymakta.
Ramazan ayında öğünler nasıl belirlenmeli?
Ramazan ayı beslenme düzeninin ve şeklinin değiştiği, uzun saatler açlık ve susuzluk gerektiren bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da devam edebilmesi için iftar ve sahur olacak şekilde iki ana öğün ve bir de ara öğün tüketilmesi önemlidir. Ağır olmayan bir iftar sofrasından sonra ara öğün yapmak kan şekerini dengede tutar ve hazımsızlık yaşamayı önler.
İftarda beslenme nasıl olmalıdır?
Orucu açtıktan sonra 1-2 bardak su içip gün içinde kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymaya başlamamız önemlidir. Ardından 1 kase çorba içerek 5-10 dakika mola vermek, midemizi bir anda doldurmamak daha sağlıklı bir beslenme sağlar. Sebze ve protein grubunun dengeli olduğu iftar sofrasında yoğurt, ayran gibi süt grubu mutlaka olmalıdır. Tam tahıllı ekmek veya bulgur pilavı yememiz tokluk süresini arttıracaktır. Yemekleri yavaş ve güzelce çiğneyerek yememiz mide, bağırsak sağlığı için gereklidir.
İftardan ne kadar süre sonra ara öğün yapmalı ve neler tüketmeli?
İftardan ortalama 2-3 saat sonra yapacağımız ara öğünde sağlıklı kuruyemişler, meyve veya hafif sütlü tatlı tüketmek oruç döneminde bağışıklık ve kilo yönetimi için faydalıdır.
Sahurda neler yemeli?
Ramazan ayında mutlaka sahura kalkılarak vücudu uzun bir müddet devam edecek olan açlık sürecine hazırlamak gerekir. Sahurda tam tahıllı ekmekler, yumurta, süt, peynir, yeşillikler tarzında hafif bir kahvaltılık menüsü ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt, çorba gibi hafif bir yemek menüsü oluşturabiliriz.
Ramazanda su kaybını önlemek için neler yapmalı?
Uzun saatler süren açlığın yanında susuzluk da bireyleri yorgun düşürmekte ve baş ağrısı gibi yan etkilere sebep olabilmektedir. Bunu önlemek için iftar ve sahur arasında çokça sıvı almaya özen göstermeliyiz. 2-2,5 litre su içmek gün içindeki sıvı kaybımızı yerine koymayı ve ertesi gün oruç süresince susuzluk hissetmememizi sağlar. Ayrıca baş ağrısı gibi durumları önler.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.