Ramazan süresince sahura kalkılması önemli. Sahurda yenilen besinlerin türü ve miktarı günün kalitesini, iyilik halini, zihinsel kapasiteyi ve metabolizmayı etkiliyor.
Dr. Binnur Okan sahur yemeklerine dair şu bilgiler aktarıyor?
'Hamur işleri tok tutar' düşüncesi yanlış. Tüm gün tok tutacağına inanılan hamur işleri, poğaça, kek, kurabiye gibi işlenmiş karbonhidratlardan zengin yiyecekler kan şekerimizde dengesizliğe, gün içinde halsizlik, yorgunluk ve erken acıkma hissine neden olabilir. İşlenmiş karbonhidratlar yerine tam taneli, tam tahıllı ekmek ve ürünleri tercih edilmeli, porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin tüketilmesi gün boyunca susuzluğa sebep olacaktır. Yumurta ve çok tuzlu olmayan peynirler gibi protein kaynaklarının tercih edilmeli.
Hızlı yemekten kaçınılmalı. Sürenin kısıtlı olduğunu düşünerek veya açlığın etkisiyle hızlı yemeyin. Hızlı yemek, yemek borusu ve mide başta olmak üzere tüm sindirim sistemine zarar verir.
Çorba, kaynar olmamalı. Besinleri çok sıcak veya soğukken tüketmek sindirim sistemi hastalıklarını tetikleyebilir.
Hiçbir içecek su yerine geçmez. Gün içinde susuzluğu azaltabileceğini düşünerek gazlı içecek, meşrubat, meyve suyu gibi içecekleri tüketmeyin. Su, ayran ve süt gibi sıvılar hem vücut suyunuza katkıda bulunur.
Şeker ihtiyacı nasıl kaşılanır?
Reçel, pekmez, kakaolu kremalar gibi basit şeker içeriği yüksek yiyeceklerin fazlaca tüketimi kan şekerinde dengesizlik, halsizlik ve yorgunlukla sonuçlanabilir. Makul ölçüde tahin, hurma ve diğer kuru/taze meyveler tüketmek tokluğunuza ve kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olur.
Çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek sıvılar idrar çıkışını arttıracağı için fazla tüketimi susuzluğu arttıracaktır. Aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Akşamdan kalan yemeklere dikkat!
Sahurda akşamdan kalma ağır yemeklerin, kızarmaların, çok yağlı yiyeceklerin tüketimi hem uykuda hem de gün içinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir, ayrıca susama hissini arttırabilir.
Geceden yiyip yatmak uygun mu?
Sahura kalkmamak için gece geç saatte yemek yiyip yatılması ise kesinlikle önerilmemektedir. Yatmadan önce büyük porsiyonların tüketilmesi başta reflü olmak üzere sindirim sistemi sorunlarına yol açmaktadır.
Milliyet