Singapur’da ülke nüfusunun yüzde 4,1 azalma ile 5,45 milyona düştüğü belirlendi. Vatandaşların ve “Kalıcı Sakin” statüsündeki ülke sakinleri sayısının ilk nüfus sayımının yapıldığı 1970 senesinden beri ilk kez düştüğü belirtildi.
Ülkede her sene yasalarda belirtilen demografik yapıyı korumak üzere Çin, Malay, Hint ırkından kimselere ve çoğunlukla Avrupa ülkelerinden gelen yatırımcılara kalıcı sakin sıfatıyla vatandaşlık hakları veriliyor. Ülke vatandaşları içinde Malayların doğal nüfus artış oranı Çin asıllı ve Hint kökenlilerden çok daha yüksek seyrediyor.Ancak ortalama doğal nüfus artışı hedeflenenin altında. Ülkede 2000'li yılların başından bu yana nüfus artışı üzerinde doğal nüfus artışından çok göçmen sayısındaki artış etkili.
Ülkede vatandaş evlilikleri 34 yılın en düşük seviyesine ulaşırken, bu sene dünyaya gelen çocuk sayısında da ciddi azalma görüldü. Resmi vatandaş sayısı azalmadığı halde nüfus sayımına dahil edilen “ikamet eden vatandaş” sayısı ve yeni vatandaşlık statüsü kazanan “kalıcı sakin” sayısında diğer yıllara göre ciddi düşüş gözlemleniyor.
Yabancı İstihdam En Büyük Düşüşe Sahne Oldu
Ülkenin yerleşik olmayan nüfusunu oluşturan ikamet vizeli sakin sayısı yüzde 10,7 ile 1,47 milyonla en büyük düşüşü gördü. Bu durumun seyahat kısıtlamaları ve belirsiz ekonomik koşullar nedeniyle gerçekleştiği düşünülüyor. Hizmet sektöründe denizaşırı ülkelerden çalışma vizesiyle işçi istihdam eden ülkede, bu sene çalışma vizelerinin azalmasından en çok etkilenen sektörler inşaat, deniz tersaneleri ve proses sektörleri olarak belirlendi.
Ülke nüfusu gri seyrediyor
Singapur'un vatandaş nüfusu grileşmeye devam ediyor ve nüfusun yaş ortalaması 2020’de 42,2 iken bu yıl 42,5'e yükseldi.
Rapora göre, 65 yaş ve üstü sakinlerin oranı artıyor; genel nüfusa oranla 2011'de yüzde 10,4'ten 2021'de yüzde 17,6'ya yükselmiş durumda. Bu oranın 2030'da yaklaşık yüzde 23,8'e yükselmesi bekleniyor. 80 yaş ve üstü vatandaşların sayısı da Haziran 2011'de 71.000'den 2021 Haziran'da 128.000'e neredeyse iki katına çıktığı belirtildi.