Güneydoğu Asya ülkesi Singapur’da 6 yaşını dolduran Müslüman çocuklar ve aileleri için dönüm noktası niteliği taşıyan bir gün yaşandı.
Her yıl mayıs ayında ülkede bulunan altı medresenin dördü, ilkokul birinci sınıfa merkezi sınavla öğrenci alıyor. Veliler, nisan ayı itibarıyla çocuklarını göndermek istedikleri okullara, İslami işler Kurumunun online sistemi üzerinden sınav başvurusu yapıyor. Sınavlar her okulda eş zamanlı düzenleniyor. Her çocuk yalnızca bir okulun sınavına girebiliyor. Kısıtlı kontenjanda kendilerine yer bulabilmek için küçük yaşlarında büyük gayret gösteriyorlar.
Singapur 1 milyonu aşkın Müslümana ev sahipliği yapan küçük bir ada ülkesi. Ülkede Çin asıllı, Hint asıllı ve Avrupa asıllı çeşitli etnik ve dini kökenden insanlar bulunmakta.
Kimisi ilkokul kimisi ortaokul ve lise düzeyinde kız ve erkek öğrencilere özel ve karma olmak üzere eğitim veren medreselerin kontenjanları ise kısıtlı.
Müslüman aileler çocuklarının İslami eğitim almaları için medreselere büyük rağbet gösteriyor. Ülkede dershane sektörü, dünya genelinde ilk sırada yer alıyor, bu liderlikte medrese hazırlık kurslarının da azımsanmayacak derecede payı bulunuyor. Müslüman öğrenciler 3 yaş itibarıyla çeşitli etüt merkezleri ve özel dersler aracılığıyla medreselere giriş sınavına hazırlanıyor. Zira söz konusu sınavda Arapça yazma ve okuma, kısa sure ezberi, İngilizce ve Malayca kelime okuma, İngilizce paragraf yazma, Matematik problemleri çözme, Malayca yazma gibi yaşlarından ileri düzeyde sorularla yüzleşiyorlar.
Singapur medreselerinin eğitim modeli
Singapur’da örgün eğitim altı yıl ilkokul, dört yıl ortaokul, iki yıl ön lisans düzeyinde 12 yıldan oluşuyor. Ülke genelinde sayıları kısıtlı olan medreseler; dini ve fenni yüksek kalitede eğitim sunan kurumlar, tabiri caizse numuneyi imtisaller. Medreselerde dijital cihazlar gibi modern araçlar kullanmasının yanı sıra geleneği kucaklayan, Kur’an ve sünnet temelli bir yaklaşım benimsiyor. Asil fertler olarak inancına, ailesine, topluma, millete fayda ulaştırmak üzere akademik donanımlı, eğitimli, yenilikçi potansiyele sahip Müslüman liderler yetiştirmeye vurgu yapılıyor.
Fıkıh, siyer, inanç esasları, Kur’an kıraati gibi ilimlerde teorik ve uygulamalı dersler alan öğrenciler, bazı medreselerde güneşin doğması esnasında oluşan kerahat vaktini hadisi şeriflerde geçen duaları okuyarak geçiriyor. Ezber kulüplerinden minik hafızlar yetişirken; yüzme, okçuluk, ata binicilik, silat kulüplerinden de sünneti model alan lisanslı sporcular yetişiyor.