Mü'minler Ramazan ayına kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Peki Ramazan Ayında Kur'an hatmi okumanın, mukabele dinlemenin faziletleri nelerdir?
Mukabele nedir?
Ramazan ayında Kur’ân-ı Kerîm’i mukâbele olarak tilâvet etmek ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah’ın (SAS.) ve Hz. Cebrâil’in (As.) amelinden; Allah Resûlünün (SAS.) sünnetindendir.
Mukabele, üç aylarda ve bilhassa ramazanlarda cami, mescid ve evlerde daha çok sabah, öğle, ikindi namazları öncesinde hâfızlar tarafından okunan Kur’an’ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine ad olmuş, zamanla hâfızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanılmıştır
Hazret-i Cebrâil (As.) her Ramazan ayında Resûl-i Ekrem Efendimiz’e (SAS.) gelir ve Kur’ân-ı Kerîm’in o âna kadar nâzil olan âyetlerini baştan sona, karşılıklı, mukabele olarak okurlardı. Peygamber Efendimiz’in (SAS.) vefât edeceği yılın Ramazan ayında Hazret-i Cebrâil (As.) iki defa geldi ve Kur’ân-ı Kerîm’i baştan sona iki defa mukabele ile karşılıklı tilâvet buyurdular. (Buhârî, Müslim). Sahâbeden bazıları ramazan ayı gelince aile fertlerini toplayarak onlara mukabele okurlardı (Nevevî).
Kur’ân’ı dinlemek aynı zamanda Kur’ân’ın da emridir. Cenâb-ı Hak: “Kur’ân okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, merhamet olunasınız” buyurur. Şu halde, okunan Kur’ân’ı dinlemek farzdır.
Hazret-i Cebrâil ile Hazret-i Peygamber Efendimiz’in Ramazan aylarında yaptıkları Kur’ân’ı karşılıklı okuma ibâdetini örnek alan Müslümanlar, asırlardan beri güzel sesli hafızların refakatinde her Ramazan ayında bu geleneği sürdürmüşler; Kur’ân’ı mukabele olarak tilâvet ederek hatimler indirmişlerdir. Yani tek amel içinde farzı da, sünneti de ihyâ etmişlerdir.
Hatim ne demektir?
Kur’ân-ı Kerîm’i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir.
Müslümanlar da ramazan ayında genellikle camilerde ve bazı evlerde Kur’an okutup dinlemek suretiyle hatim indirmeyi âdet haline getirmişlerdir. Hatim indirmenin belli bir zamanı ve süresi yoktur.
Mukabeleye baştan sona iştirak etmekte hatim sevabı vardır. Mukabeleyi takip ederken mümkünse okunan harfleri içinden tekrar etmeli, dille okunmalıdır. Mümkünse okunan Kur’ân üzerinde tefekkür etmeli, anlamları bilinen âyetlerin manaları üzerinde düşünülmelidir.
Ebû Ümâme (Ra. der ki: Resûlullah’ın (asm) şöyle buyurduğunu işittim: “Kur’ân okuyunuz! Çünkü Kur’ân, kıyâmet günü, kendi yârânına (kendisini okuyan ve amel edenlere) şefaatçi olarak gelecektir.
Üç aylarda Mukabele geleneği
İslâm dünyasında yaşatılan mukabele geleneği sürdürülmekte. Bazı Balkan ülkelerinde mukabeleye üç aylar girince başlanmakta, Receb, Şâban ve Ramazan aylarında hatim indirilmektedir. Eski İstanbul ramazanlarında camilerde mukabele okumaya ramazandan on beş gün önce başlanır. hatim duası Kadir gecesi öncesi ikindi namazında yapılırdı.
Osmanlılar döneminde namazlardan önce birer cüz mukabele okumakla görevli olan ve kendilerine “cüzhan” denilen cami görevlileri vardı. Ayrıca bazı büyük konaklarda güzel sesli imam ve müezzinler görevlendirilir ve sahurdan sonra mukabele okunurdu.
Günümüzde Türkiye’de ramazan mukabeleleri genellikle ramazanın ilk günü başlar ve arefe günü tamamlanarak duası yapılır. Duanın Kadir gecesinde yapıldığı da olur.
AKRA'da Kur'an-ı Kerim hatimleri
“Kur’an okuyunuz, zira Kur’an, kendisini okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olarak gelir” hadisi şerifi gereğince AKRA’da Ramazan ayında 3 farklı zaman diliminde hatmi şerif yer alıyor. Kur’an-ı Kerim hatmi,farklı karilerin tilavetleriyle her gün Türkiye saati ile 00.00, 06.00 ve 11.30’da; Kur'an-ı Kerim meal hatmi ise saat 01.00’de ve 12.30’da yayına geliyor
akra.media'da Kur'an hatmi içerikleri
Ayrıca akra.media sayfasında Kur'an-ı Kerim ve Meal hatmi içeriklerine cüz cüz erişmek mümkün.
Aşr-ı Şerifler, hatm-i Şerifler, meal hatimleri ve diğer Kur'an programları buradan dinlenebilir.