Tayland Müslümanları - 2. Bölüm
Bugün 60 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Tayland’ın nüfusunun %12’sinin Müslüman olduğu belirtilmekte. Güney Tayland nüfusunun yaklaşık üçte birlik dilimini oluşturmakta. Ülkede nesillerdir yaşamakta olan Malay, Tay, Çam, Çin, Hint, Arap, Fars, Endonez asıllı Müslümanlar bulunuyor. Dünyaya yeni gelenler ve İslam’a yeni yönelenlerle birlikte Müslüman nüfusu gün geçtikçe artıyor.
Phuket'te Müslüman mahallesi ve Muhsinler Cami
Tayland’da ülke genelinde 17. Yüzyıldan bu yana İslami işlerin idaresinden sorumlu bir kuruluş bulunmakta. Kuruluş başkanına yerel tabirle baş müftü anlamında “Chularatchamontri /Chularajmontri (จุฬาราชมนตรี)” ismi verilmekte. Anayasada bulunan İslami idare maddesi uyarınca Chularajmontri, kral tarafından hayat boyu tayin edilmekte.
Panyi adasını çevreleyen Mangrov ağaçları ve kayalıklar
Camilerin idaresinin düzenlenmesi, camilere bağış ve yardım dağıtılması, dinî yayın yapılması, Hicri takvime dayanan Ramazan ve bayram günlerinin başlangıç ve bitişinin ilân edilmesi, Mevlid kutlamalarının ve Hac yolculuğunun organize edilmesi, Hac emîri tayin edilmesi, helâl gıda sertifikası verilmesi ve bazı noter işlemlerinin gerçekleştirilmesi bu kuruluşun yetki alanına giriyor. Müslümanların yoğun halde yaşadığı şehirlerde bulunan il İslam meclislerinin sayısı toplam üç bin beş yüzü bulmakta.
Bir Cuma namazı
Yerel camiler bünyesinde okul öncesi gelişim merkezi olan “rawdah” programları ve din ve ahlak eğitimi veren anaokulları rağbet görüyor. İlk ve orta okullarda Müslüman öğrencilere Cavi yazı dili öğretildiği gibi camiler bünyesinde Arapça dini eğitim verilebiliyor.
Ülkede çeşitli özel kuruluşların bünyesinde, müfredatında dini ve fenni derslerin yer aldığı “medreseler” bulunuyor. Taylandlı Müslümanlar devlet okullarına, “Pondok veya Ponoh” ismi verilen özel İslami okullara ya da “medreselere” gitmek arasında seçim yapabiliyorlar. Diğer yandan sosyal bir devlet anlayışının bulunmadığı ülkede çoğu kişi geçim kolaylığı sunan eğitim alanlarına yöneliyor.
Darul İhsan Medresesi
İslami ilimler alanında ülkede sayılı yüksek öğretim kurumu bulunuyor, diğer Müslüman ülkelerle işbirliği halinde açılışı yapılan birkaç tane İslam Üniversitesi var.
Müslüman nüfusun yoğun olduğu bazı güney illerinde, devlet kurumlarında görev yapan Müslümanlara resmi bayram tatili ve Cuma günü yarım gün mesai hakkı tanınmasına, kamu kurumlarında İslami kıyafetlere müsamaha gösterilmesine dair yönetmelik maddeleri bulunmakta. Müslüman nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde kısmen İslam hukuku mahkemeleri yürütüldüğü belirtilmekte. Ancak yöre halkı dini haklarını ve taleplerini ifade etmek noktasında halen tedirgin.
Tayland'da 76 ilin 61'inde sayısı 3 bin 500’ü aşan cami olduğu, bunlardan iki bini aşkın caminin güney sınır illerinde yer aldığı belirtiliyor. Her sene Mevlid-i Nebi münasebetiyle Bangkok'ta düzenlenmekte olan Ngarn Mawlid Klang ana festivali, Tayland Müslümanlarının yaşam tarzını sergileyen bir mecra. Tayland’ın uluslararası hizmet vermekte olan bir helal sertifikası kuruluşu bulunuyor. Pek çok paketli gıdanın ve gıda işletmesinin helal sertifikasına sahip olduğunu görmek mümkün.
Tayland Müslümanları - 3. Bölüm
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.