Tayland Müslümanları - 5. Bölüm
Kelime anlamı Arapça “Cava’ya özgü” olan Cavi (Jawi, ภาษายาวี, يجاو), Güneydoğu Asya Müslümanlarının ortak yazım dili niteliğini taşımakta.
Bugün Endonezya adalarından olan Cava’dan ismini alan bu kavram, tarih boyunca Malay takımadalarında hüküm süren Malakka Sultanlığı, Açe Sultanlığı, Johor Sultanlığı, Sulu Sultanlığı, Pattani Sultanlığı, Ternate Sultanlığı gibi Müslüman devletler tarafından kullanılmaktaydı.
Arap alfabesinin altı harfine yeni noktalar eklenmesi suretiyle yerel sesler olan ca (چ), nga (ڠ), pa (ڤ), ga (ݢ), va (ۏ), nya (ڽ) karşılanmış, Arap harfleri Güneydoğu Asya dillerine uyarlanmıştı. Cavi, şekilsel ve işlevsel yönüyle bir dönem üç kıtada iletişim dili olan Osmanlıcayı da çağrıştırıyor.
Cavi; Malayca, Açece, Tayca, Banjarca, Minangkabauca, Tausugca ve daha birçok Güneydoğu Asya dilini yazmak için kullanılabiliyor. Cavi, Brunei’de resmi alfabe, Malezya’nın bazı eyaletlerinde milli alfabe, Filipinler'in güneyindeki Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’nde, Endonezya ve Singapur’da da dini işler için kullanılmakta.
Tayland’da devlet okullarında Müslüman öğrenciler bu alfabeyi öğrenmekte. Ayrıca farklı eyaletlerde Tay ve Latin alfabesinin yanı sıra Cavi alfabesinin de yer aldığı tabelalar kültürel zenginlik oluşturmakta.