İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %72
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Giriş Yap

Sosyal medyada ebeveyn kontrolü

15.06.2022    |

Sosyal medya uygulamalarında 13 yaş sınırı olmasına rağmen bu kural ihlal ediliyor. Bu platformları daha küçük yaştaki çocuklar da kullanıyor. 

Rol modellerinden esinlenen, anne ve babasını sosyal medya kullanırken gören çocuklar  takdir edilmek, beğeni almak için sosyal medyaya giriyor. 

Ödül gibi görülüyor

Küçük çocukların henüz muhakeme yetenekleri gelişmediğinden aslında kullanmamaları tavsiye ediliyor. Araştırmacılar, sosyal medyada beğeniyle takdir edilmenin beyin taramalarında beynin ödül merkezlerini harekete geçirdiğini söylüyor. Bu durum, ödüllendirilme beklentisi konusunda çok hassas olan, özellikle büyüme çağındaki çocukların neden sosyal medyaya girdiğini kısmen açıklayabiliyor.

Sosyal medya çocuklarda ve gençlerde depresyonu artırıyor

Yapılan araştırmalarda sosyal medya platformlarının kaygı ve depresyonu artırdığı belirlendi. Sosyal mecralardaki beğenilme, takip sayısı ya da beğenilmeme gibi etkileşimler gerçek hayattaki duygularca karıştırılabiliyor. Bu durum depresyonu tetikliyor.

Haftada ortalama 8 saatlerini sosyal medyada geçiren kullanıcılardan bir haftalık mola vermeleri istendiğinde bunu kabul edenlerin mutluluk, depresyon ve anksiyete seviyelerinde, sosyal medyayı kullanmaya devam eden katılımcılara göre önemli gelişmeler olduğu görüldüğü belirtildi. Katılımcıların çoğu, sosyal medyadan uzak kalmakla birlikte genel olarak ruh hallerinin iyileştiğini ve anksiyetelerinin azaldığını belirterek olumlu etkiler yaşadıklarını söyledi. Bu durum, ufak bir molanın bile etkisinin olabileceğini akla getiriyor.

Bir başka araştırma, belirli yaş grubundaki gençlerin yaşam memnuniyetlerinin, sosyal medyada ne kadar çok vakit geçirdikleriyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, 11 ila 13 yaş aralığındaki kızlar ile 14-15 yaşlarındaki erkekler, sosyal medyada ne kadar çok vakit geçirirlerse bir sonraki yaşlarında hayatlarından o denli az memnun oluyor.

Bilim insanları, belirli yaşlarda sosyal medyaya karşı savunmasızlığın, ergenlik gelişimi sırasındaki beyinsel, hormonal ve sosyal değişimle ilişkili olabileceğini düşünüyor.

Ebeveyn kontrolü kullanıma sunuluyor

Fotoğraf ve video paylaşımı yapılan sosyal medya uygulamasında ebeveynlerin çocuklarını güvende tutabileceği özellik duyruldu. Çocukların sosyal medyada sınırlı vakit geçirmesi ve güvende kalmasını sağlamak üzere bazı ülkelerde 'ebeveyn kontrolü' devreye giriyor.

İlk aşamada birkaç ülkede kullanıma sunulan özellik ile çocukların sosyal medyada geçirdikleri süre ve takipçi listeleri kontrol edilebilecek.

Buna göre, çocuklar günde 15 dakika ile 2 saat arasında belirlenen sürede sosyal medyada bulunabilecek, süre bitiminde uygulama kısıtlanacak. Ebeveynler mola zamanlarını ve kullanım süresini planlayabilecek. Ayrıca satın alma onayı, arkadaş listesini görüntüleme gibi kontroller yapılabilecek.

Düzenleme ABD, ardından İngiltere'de kullanıma sunuldu. Diğer yandan geçen yıl Avustralya’da, sosyal medya platformlarına 16 yaş altı kullanıcılar için ebeveyn izni almalarını şart koşan bir yasa tasarısı yayımlanmıştı. 

Çocuklar, sosyal medyada tanımadıkları kişilerle fotoğraf, video, adres, kişisel veri paylaşımıyla tehlikelere açık hale geliyor.

Kaygı, depresyon, siber zorbalığa maruz kalma gibi hususlar dikkate alındığında sosyal medya uygulamarında ve kullanım sürelerinde anne babaların bilinçli davranarak çocuklarına rol model olması önem taşıyor.­­­

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close