İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %80
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
Giriş Yap

Hacc dönüşü dikkat edilecekler

Özel Haber
Özel Haber
02.07.2023    |

Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan'ın, "Hacc ibadeti, hacıların affolunması ve hac dönüşü" üzerine anlattığı hadis-i şeriflerin yer aldığı sohbetinden bazı bölümleri istifadenize sunuyoruz.

Hacıların günahlarının affolunması

Diyor ki Peygamber Efendimiz;

"Hac, -daha önce hac da yapmışsa bir insan- daha önceki hac ile şimdiki hac arasındaki günahları affettirir." İlk hac yapanı da anasından doğduğu gündeki gibi gene affettiriyor. İkinci defa haccettiği zaman da önceki hacla aradaki günahların hepsini affettiriyor. "Ramazan da bir önceki Ramazanla aradaki günahları affettirir. Cuma da bir önceki Cuma ile aradaki günahları affettirir." buyuruyor. Onun için biz buraya geldik mi, haccı yaptık mı, elhamdülillah bu kadar büyük mükâfatlara nail oluyoruz.

Hacc dönüşü nelere dikkat edilmeli?

Kâbe'yi geride bırakıp -burada kalıyor- biz memlekete gidiyoruz. Ama karşımızdaki insanların gönülleri karşımızda. Kâbe kadar muhterem, Kâbe'den daha önemli olan kalpler Türkiye'de de karşımızda. Burada Kâbe'ye hürmet ettiğimiz gibi orada da gönüllere hürmet etmeyi unutmayalım. Burada, hacda Kâbe'ye hürmet etmeyi gördük, öğrendik, tavaf ettik, haccettik. Bileceğiz ki Peygamber Efendimiz'in ifadesiyle; "İnsanın gönlü Kâbe kadar muhteremdir, hatta Kâbe'den daha muhteremdir." O halde gönül yapmaya gayret edeceğiz. Benim hacı olduğum, hacdan sonra Türkiye'ye döndüğüm zamanki halimden, tavrımdan, değişme belli olmalı.

İnsanın hacdan sonraki hali güzel olmazsa, belki haccın kabul olmadığına alâmet olabilir. Kendimize dikkat ve ihtimam edelim. Karşımızdaki mü'min kardeşlerimizin gönüllerinin Kâbe gibi muhterem olduğunu bilelim. Nasıl hacc-ı mebrûr için it'âmu't-taâm ve tîbu'l-kelâm gerekiyorsa, ziyafet çekmek, gönül almak, tatlı konuşmak gerekiyorsa, inşaallah Türkiye'de de ona dikkat edelim.

Hacca gidemeyenler için müjde!

Enes radıyallâhu anh'den İmam Tirmizî'nin rivayet ettiği ve "Hasen hadistir." diye bildirdiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri buyurmuş ki;

Men salle'l-fecre fî cemâatin. Sümme ka'ade yezkurullâh. Hattâ tatlu'a'ş-şems. Sümme sallâ rek'ateyni. Kânet lehü. Ke-ecri haccetin ve 'umretin tâmmetin tâmmetin tâmmetin. 

Peygamber Efendimiz bu hadîs-i şerîfinde buyuruyor ki; "Kim sabah namazından sonra oturup zikrullahla meşgul olursa, sonra kalkıp iki rekat namaz kılarsa, tam kabul olmuş bir hac ve umre sevabı alır, tam bir hac ve umre, tam bir hac ve umre!" diye üç defa söylüyor. 

Allah haccımızı kabul eylesin, mebrur bir hac eylesin. Mükâfatı olarak cennetine bizi dahil eylesin. Tekrar tekrar buraları görmek, ziyaret etmek, Peygamber Efendimiz'in türbe-i saadetine varmak nasip eylesin. Ama memleketimize döndüğümüz zaman da buradaki melek gibi ibadet ehli halimizi, Ramazan'daki halimiz gibi halimizi devam ettirmeye artık hacı olduktan sonra iyi bir insan olmamızı nasip eylesin.

Mahmud Es'ad Coşan - 3 Haziran 1993

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close