Ülkede geçtiğimiz günlerde başlayan uygulamayla her hane için ücretsiz 5 kg hacimli geri dönüşüm kutusu; kağıt, plastik, metal, cam ve e-atık toplamak üzere dağıtılmaya başlandı.
Katlanabilir, yıkanabilir ve yeniden kullanılabilir kutular, 30 Nisan'a kadar mahalle merkezlerinde yer alan binalarda ve bazı otobüs duraklarında olmak üzere toplam 153 noktadaki otomatlardan alınabiliyor.
Söz konusu girişim, ülkenin geri dönüşüm masraflarını azaltmayı, halkı geri dönüşüm konusunda teşvik etmeyi hedefliyor.
Pilot aşama sırasında 6 bölgeye yerleştirilen otomatlar yoluyla 8.600'den fazla haneye geri dönüşüm kutusu ulaştı. Otomatlar 150’den fazla bölgede hizmet veriyor.
Söz konusu kutular bir öğrenci ekibiyle iş birliği içinde tasarlandı ve 5 kg'a kadar geri dönüştürülebilir kağıt, plastik, metal veya cam ve e-atık için kullanılabiliyor.
Hangi atıklar geri dönüştürmeye hazır?
Hangi atıkların geri dönüştürülebileceği ve hangilerinin geri dönüştürülemeyeceğine dair kutunun üzerinde yer alan talimatlar hane sakinlerine yardımcı oluyor. Örneğin, kağıt ve plastik geri dönüştürülebilirken, strafor ve yemek artığı bulaşmış ambalajlar geri dönüştürülemiyor.
Yiyecek ve içeceklerin de kesinlikle geri dönüşüm kutusuna atılmaması gerekiyor. Ampuller ve piller gibi küçük elektronik atıklar için kutunun kenarına eklenebilen küçük bir bölme de bulunuyor.
Mavi kutu usulünce doldurulduğunda mahalle merkezlerinde bulunan geri dönüşüm ünitelerine; elektronik atıkların da elektronik atık kutularına boşaltılmaları gerekiyor.
Girişimin web sitesi üzerinden ev adresine en yakın otomat ve kutu kapasitesine dair bilgi edinilebiliyor. Kimlik kartındaki barkodu okutarak veya kimlik numarası girerek otomattan geri dönüşüm kutularını teslim almak mümkün.
Ülkenin 2030 yılına kadar yüzde 70 genel geri dönüşüm hedefine ulaşması için her haneyi geri dönüşüme teşvik etmek hayati önem taşıyor.
Ülkede hali hazırda geri dönüştürülemeyen çöpler yakılıyor, bu esnada atmosfere sera gazı karbondioksit salınırken çöplerin hacmi yüzde 90 oranında azaltılmış oluyor. Yanma sonucu elde edilen enerji, elektrik üretiminde kullanılıyor.
Oluşan günlük 1.500 ton atık kül ise Semakau adasındaki yer altı katı atık depolama sahasında depolanıyor. 2035 yılına kadar bu alanın kapasitesinin dolacağı tahmin edilmekte.