Vira Bismillah” diyerek 1 Eylül’de denize açılan ve 15 Nisan’da sezonu tamamlamaya hazırlanan Egeli balıkçılar, Ramazan ayında iftar ve sahurlarını açık denizde yapıyor.
Daha çok geceleri çalışıp gündüzleri dinlenme imkanı bulan “denizin mevsimlik işçileri”nin ekmek tekneleri, aynı zamanda evleri oluyor. Teknede uyuyan ve yemekleri hep birlikte yiyen, ailelerinden çok ekip arkadaşlarıyla vakit geçiren balıkçılar, yaklaşık 8 ay su üzerinde yaşıyor.
Gün batımına doğru, Foça Limanı'ndan ayrılan tekne, mavi sularda ilerlerken iftar hazırlıkları da başlıyor.
İftar sonrası kaptan, rotayı balık geçişlerinin yoğun olduğu bölgelere doğru çeviriyor.
Gecenin ilerleyen saatlerinde balıkların toplanması için tekne belli bir noktada beklemeye geçiyor.
Saat 04.30'u gösterdiğinde ise bu kez sahur için hazırlıklar yapılıyor. Yemeklerini yiyen balıkçılar oruç için niyet edip, yeniden işe koyuluyor.
Gün aydınlanmadan cihazlarda balık sürüsü tespit eden kaptanlar, uyarı sireni çalarak mürettebatı harekete geçiriyor.
Hızla çalışmaya başlayan tayfa, ağı denizde sabitlemek için kullanılan botu suya indiriyor. Kaptanın talimatıyla tayfa ağları denize bırakıyor.
Alacakaranlıkta başlayan heyecan, günün ilk ışıklarıyla ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaşırken, ağlarda parıldayan balıklar güverteye alınarak kasalanıyor.
Taze kalması için buzlanan balıklar teknenin limana yanaşmasının ardından kamyonlara taşınıyor. Tüm zorluğa rağmen işlerini tamamlamanın huzurunu yaşayan kaptan ve tayfalar, ardından dinlenmeye çekiliyor.
Tüm zorluklara rağmen oruç ibadetini yapmanın huzurunu yaşayan balıkçılar, işlerinin yoğun olduğu dönemde iftar ve sahuru nöbetleşe yaptıklarını belirtiyor.
AA