Hicri Yılbaşı 1445 geliyor. Müslümanlar için bir dönüm noktası, hicretin başlangıcı olan hicri yıl, Muharrem ayı ile başlıyor.
Hicri takvimde hangi aylar var? Bu aylarda yer alan önemli günler ve geceler hangileridir?
Sizler için hazırladığımız takvimde ayrıntıları görebilirsiniz.
İslam dünyasında kullanılan Hicri/Kameri takvim, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAS.)’in miladi 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmesiyle başlatılır. Müslümanların günlük, aylık ve yıllık dini ibadetlerinin vaktini belirleyen bu takvimde bir yıl, Kur’an-ı Kerim’de de belirtildiği gibi on iki aydır.
Bu aylar sırası ile şu şekildedir: Muharrem, Safer, Rebiül-evvel, Rebiül-Âhir, Cemâziyel-evvel, Cemâziyel-âhir, Receb, Şa’bân, Ramazân, Şevvâl, Zi’l-kâde ve Zi’l-hicce.
Kur’an-ı Kerim, mesajının tamamı Ay Takvimi esasına göre inmiştir. Her biri zaman mefhumuna dayalı olan İslami kavramlar, Ay Takvimine göre düzenlenmiştir. Temel ibadetlerimizden Haccın ifâsı, orucun ne zaman başlayacağı ve biteceği, mübarek kandiller ve bayramlarımız, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyiz ve bereket açısından daha önemli olduğu Hicri Takvim esasına göre belirlenmiştir.
Takvimde, Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan'ın, “Candan dileriz ki hicrî yeni yılımız, bütün İslâm âlemi için hayırlı, mübarek ve başarılı olsun” temennisini, duasını içeren veciz ifadesi yer alıyor.
Takvim üzerinden 1 Muharrem 1445 tarihinden başlayarak yeni hicri yıl içerisinde yer alan aylar, kandiller, önemli gün ve geceler, bayramlar tarihsel olarak belirtiliyor.
1445 Hicri Takvimini pdf olarak indirmek için tıklayın.
1445 Hicri yılınızı tebrik ederiz.