Vücudumuzun en hayati organı olan kalbimizin sağlığını koruyabilmek için bizi yormayacak, herkesin her zaman yapabileceği, uygulanması mümkün bazı öneriler paylaşıldı.
Düzenli egzersiz
Uzmanlar, haftada 150 dakika “biraz nefes kesecek” tempolu yürüyüş gibi orta yoğunlukta aktivite veya koşma veya bisiklete binme gibi 75 dakika daha yüksek yoğunlukta egzersiz öneriyor. Ancak kişi daha önce egzersiz yapmadıysa ya da eğer 40 yaşın üzerindeyse spor yapmadan önce dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Sigara içen ve ailesinde kalp rahatsızlığı olan kişilerin düzenli egzersizden önce mutlaka doktor kontrolünden geçmesi öneriliyor.
Aşırıya kaçmayın
Maraton gibi yoğun hareket gerektiren sporların kalp hasarına yol açabileceği ve bilinçsizce aşırı egzersiz yapılmaması gerektiği belirtildi.
Hareket şart
Günde belirli bir sayıda adım atılmasını öneren doktorlar, bu sayıya evde yürüyerek bile ulaşılabileceğine dikkat çekti.
Kolesterole dikkat
Kolesterolün karaciğerde üretilen ve aynı zamanda yiyeceklerde de bulunan bir yağ türü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, fazlasının atardamarların, özellikle de kalp atardamarlarının ve beyni besleyen damarların tıkanmasına yol açtığını söyledi. Kolesterolün kalp hastalıkları ve felce neden olabildiği belirtildi.
Kalıtsal risk değerlendirilmeli
60 yaşın altında kalp krizi geçiren bir aile üyesi olanların doktora görünmesi öneriliyor.
Dengeli beslenme
Meyve, sebze, kuruyemiş, balık ve baklagillerin kan damarlarına ve kalbe iyi geldiğini belirten doktorlar, Akdeniz tarzı beslenmeyi öneriyor. Ayrıca kızartma gibi sağlıksız yiyeceklerden de uzak durulması tavsiye ediliyor.
Uykusuz kalmayın
Günde 8 saat uykuyu öneren doktorlar, geceleri çalışmanın iltihaba ve daha kötü kardiyovasküler sonuçlara yol açtığını ifade etti.
Stresi azaltın
Stresli yaşama sahip hastalara yürüyüş, dinlenmek için kendilerine zaman ayırma gibi öneriler paylaşılıyor.