Ramazan ayının en temel ibadeti oruç, beden ve ruh sağlığımıza önemli katkılarda bulunuyor. Orucun sağılığımıza olan faydalarından istifade edebilmek için beslenme düzeni ve biçimine de dikkat etmek gerekiyor.
Öğün sayısının ve saatlerinin vücudun alışılmış beslenme ritminin dışına çıktığı Ramazan ayında sahur ile iftar arasında geçen uzun sürede dinlemeye bırakılan sindirim ve dolaşım sistemine aşırı ve olağanüstü yüklenme insan sağlığını etkileyebilmekte. Bu sebeple beslenme düzeni önem taşıyor.
Dr. Ali Torun, "Porsiyon miktarlarını fazla artırmadan ve yenilenlerin içeriğinde bulunan öğelere (yağ, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral) dikkat ederek ve en önemlisi de sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanarak Ramazan ayını daha dinç ve daha sağlıklı geçirmek mümkün olacaktır." diyerek şu önerileri paylaştı:
▪️ İftar ana yemeğinde, yemekler fazla sıcak tüketilmemeli, çok kızarmış, çok yağlı ve aşırı baharatlı yemeklerden, sakatattan, asitli içeceklerden uzak durulmalı, hızlı yemek yememeğe, yavaş tüketmeye özen gösterilmeli.
▪️ İftar ile sahur arasında geçen sürede su ve diğer sıvıların alımı, vücuda su takviyesinin etkili ve bilinçli yapılması çok önemli. Su birden, hızlı şekilde ve ayakta içilmemeli.
▪️ İftar ile sahur arasına, ‘az’ ama ‘sık’ yeme prensibine uygun olarak küçük ara öğünler ekleyerek yavaşlayan metabolizmaya destek olunabilir.
▪️ Sahura kalkmak Ramazanda sağlık açısından büyük önem taşır. Sahura kalkmadan yalnızca iftar yemeği ile oruç tutmak son derece sakıncalıdır. Sahur, kişiyi gün boyunca oruca hazırlayan öğündür.
▪️ Vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasını sağlayan sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli.
▪️ İftar veya sahurda yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı sindirimin bitmesi için vücudunuza biraz zaman tanınmalı.
▪️ Hem sahur ve iftarda hem de yemeklerin arkasından çok ve hızlı su içilmemeli.
▪️ Sofrada birden fazla yemek varsa, yemeği çok hızlı yememeli.
▪️ Hareketsiz kalınmamalı, düzenli egzersiz yapılmalı.
▪️ İftardan sonra mutlaka ağır olmamak koşuluyla yürüyüş vb. hareket yapılmalı.