İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:54 Güneş07:19 Öğle12:53 İkindi15:49 Akşam18:19 Yatsı19:39
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %78
Türkçe
20 Rebi'ül-ahir 1446 23 Ekim 2024 Çarşamba
20 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:54 07:19 07:57 12:53 15:49 18:19 19:39
Giriş Yap

Yoğurda bal eklemek bağırsaklara olan faydasını artırıyor

15.08.2024    |

Yoğurt ve bal, geleneksel mutfağımızın lezzet ve işlevselliğiyle birbirini tamamlayan besinlerinden ikisi. Üniversite bünyesinde yapılan araştırmalar da yoğurdu balla tatlandırmanın bağırsak sağlığını destekleyebileceğini ortaya koyuyor. Kuruyemiş ve tohum ilavesiyle bu olumlu etkinin artabileceği belirtiliyor. 

Yoğurt, faydalı bakterilerin ılık taze ya da pastörize sütü fermente etmesiyle oluşan sağlığı destekleyici bir gıda. Bazı yoğurtlarda yoğurt bakterilerinin yanı sıra probiyotik ilaveleri de bulunuyor. Zira gıda yoluyla alınan bazı probiyotikler sindirim sağlığını ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik edebilir ve ruh hali ve biliş üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. 

Araştırma lideri şunları söylüyor: "Ağzımızdaki, midemizdeki ve bağırsaklarımızdaki enzimler sindirime yardımcı olur ve besin emilimini kolaylaştırır, ancak aynı zamanda mikropların canlılığını da azaltır. Hastalık yapıcı bakteriler söz konusu olduğunda bu harika bir şey, ancak faydalı bakteriler söz konusu olduğunda durum pek de öyle değil.  Bu yüzden balın probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasına yardımcı olup olamayacağını görmek istedik." 

İlk çalışmada araştırmacılar, dört farklı bal türünün (yonca, karabuğday, yonca ve portakal çiçeği) sindirim sistemi simülasyonunda etkisini şekere kıyasla inceledi. Özellikle yonca balı eklenen yoğurt, diğer ballı yoğurtlarla birlikte sindirimin bağırsak aşamasında probiyotiklerin hayatta kalmasını desteklemeye yardımcı oldu, ruh hali ve biliş üzerine herhangi bir etki ise görülmedi. 

Daha sonra, araştırmacılar bulgularını klinik bir çalışmada test etmek istediler. Çalışmaya 66 sağlıklı yetişkin katıldı ve her birinden iki hafta boyunca iki farklı ürün tüketmeleri istendi - yonca ballı yoğurt ve pastörize, ısıl işlem görmüş yoğurt, şekerli yoğurt.

Araştırma ekibinden bir uzman sonuçları şöyle değerlendirdi: "Bir porsiyon yoğurtta bir çorba kaşığı balın probiyotiklerin hayatta kalmasını desteklemeye yardımcı olduğunu gördük. Ancak, balın ilave bir şeker olduğunu hatırda tutarak miktarına dikkat etmeyi ihmal etmemeli!’ 

Yoğurdun üzerine çilek, yaban mersini gibi glisemik indeksi düşük mevsim meyvelerinden eklemek, çörekotu, susam, keten tohumu gibi tohumlar eklemek, kavrulmamış fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler eklemek de lif ve doğal yağ kaynaklarıyla bağırsaklarımıza faydasını artırmak için ayrıca önerilmekte. 

­

 

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2 Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close