İslam'ın Her Emri Faydalıdır - 11.02.1992

İslam'ın Her Emri Faydalıdır - 11.02.1992
İslâm'ın emir ve yasakları kaprisli emirler değildir. Ben böyle istiyorum. Böyle yapacaksın, ille de yapacaksın filan gibi bir mantıkla verilmiş emirler değildir İslâm'ın emirleri. Ya nasıldır? İslâm'ın emirlerinde beş hedef güdülmüştür. Hepsi incelendiği zaman inancı korumaya yöneliktir, İslâm'ın emirleri gruplandırılırsa beş ana grupta toplanabilir; inancı korumak bir, şirk olmasın küfür olmasın vesaire olmasın. Ruhu korumak iki, aklı korumak üç, içki onun için yasaklanmıştır. İçki aklı aldığı için haram kılınmıştır. Çünkü İslâm'ın vazifesi aklı korumaktır.
Sonra malı korumaktır, İslâm'da mal da muhteremdir, mala telef veren cezalandırılır. Gel bakalım buraya! Ben kendi tabağımı kırdım. Kendi tabağını kırsan bile ben sana yönetici olarak ceza veriyorum der İslâm. Neden? Mal da muhteremdir, malın korunması önemlidir ve mecellenin kaideleri arasına girmiştir.
Lâ darara ve lâ dırar. "İslâm'da mala zarar vermek yoktur."
Ben falanca komşuya kızdım onun harmanını yakamam. İslâmî bakımdan yoktur böyle bir şey, günahtır, cezası büyüktür. O benim harmanımı yakmıştı, ben de ceza olarak onun harmanını yakacağım. Onu da yapamazsın.
Lâ darara ve lâ dırar.
Zarar da vermek yoktur, zarara zararla mukabele hakkı da doğmaz. Ancak kadıya başvurabilirsin, hakkını arayabilirsin. Malı telef edemezsin, İslâm çünkü malı da muhterem saymıştır.
Demek ki İslâm'ın emir ve yasakları insanoğlu için gerekli şeylerin korunması içindir. İslâm'ın faydası içindir, insanlığın faydası içindir. Onun için Kur'ân-ı Kerîm'de de buyruluyor ki;
Kul innallâhe la ye'muru bi'l-fahşâi. "Ey Resûlüm Allah insanlara kötü şey emretmez."
Allah'ın emirlerinin hepsinde bir iyilik vardır. Peki, niye boşanma var? Çünkü boşanma evliliğin emniyet sübabıdır. Hiç boşanma olmazsa insanlar intihara gider, bunalıma düşer. Boşanma da bir sebeptir insanoğlunun mutluluğu için, o da bir şarttır. Bazen tahammül edilmez noktalara gelinir, o zaman boşanma da bir nimet olur. Bazen ölüm bir nimet olur, bazen boşanma bir nimet olur. O bakımdan Allah kötü şey emretmez. Emrettiği şeylerin hepsi bir faydaya yöneliktir, o bakımdan İslâm güzeldir, faydalıdır.
Kişinin Şerefi
Dinindendir - 01.08.1982
İslam İlme
Adalete Değer Verir
