Singapur, Güneydoğu Asya’da Malay adalarının merkezinde yer alan ve nüfusunun %15’i Müslümanlardan oluşan bir ada ülkesi. Ülkede anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde eğitim vermekte olan sayılı medreseler bulunuyor.
Bu medreselerde Kur’an ve sünnet temelli İslami ilimler, öğretimin bir parçası olarak müfredatta yer almasının yanı sıra çeşitli kulüp faaliyetleri ve etkinliklerle de bir hayat tarzı olarak sunuluyor.
Sünnet, doğru yol rehberi olan Kur’an-ı Kerim’in uygulama sahasındaki iz düşümü. Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar için dün olduğu gibi bugün de aynı durum söz konusu. İslam’la ilk olarak Hadramevt asıllı Sufi tüccarların davetiyle tanışan Malay Müslümanları için de hakeza.
Singapur’da ülkenin milli mirası kabul edilen ve en eski medresesi olan Alsagoff (el-Sakkaf) Medresesinde ilk ve orta öğrenimleri boyunca öğrenciler ayet ve hadisleri öğrenip ezberliyor, tefsir, inanç esasları, fıkıh, siyer, İslam tarihi, ahlak gibi diğer temel branşlarda güçlü bir temel oluşturuyor. Sonrasında iki yıl süreyle ihtisas eğitimleri alıyor. İslam Araştırmaları ihtisas diplomasına sahip öğrenciler Mısır, Ürdün, Yemen, Malezya, Arabistan gibi ülkelerde İslami ilimlerde yüksek öğrenimlerine devam edebiliyor.
Medreselerin uygulamalı faaliyetlerinden biri, kapsamı farklı yaş gruplarına göre değişen: “Nedve” (seminer). Singapur medreselerinde öğrenciler ana dilleri olan Malayca’yı; resmi dilleri olan İngilizce’yi; Kur’an dili ve kadim İslami kaynakların dili olan Arapça’yı ileri düzeyde, konuşacak ve kaynaklardan istifade edecek şekilde öğreniyor. Öğrendikleri bilgileri “Arapça konuşma”, “mektup yazma”, “Arapça-İngilizce çeviri” atölyelerinden birine yahut birkaçına katılarak pekiştirebiliyor.
Dersler nasıl işleniyor?
Çok kültürlü bir ülke olan Singapur’da yaşayan medrese öğrencileri, ilkokul 3. sınıftan itibaren haftada bir gün iki saatlik “nedve” saatinde, özgüven geliştirme, topluluk önünde konuşma, “hitabet ve belagat, güzel ve etkin konuşma” eğitimleri alıyor. Tarihi hikayelerin yer aldığı tiyatro ve drama oyunları sergiliyor. Ortaokul ve sonrasında “nedve” kapsamında araştırma yapmaya, çalışmaya, kritik analitik düşünmeye, liderlik niteliklerini ve Arapça dil becerilerini geliştirmeye odaklanılıyor. Dünyanın farklı yerlerindeki İslami yaklaşımları ele alan münazaralar yapıyor. Öğrenciler ulusal ve uluslararası yarışmalara ve münazaralara katılabiliyor.
Eğitim hangi yaşlarda başlıyor?
Medrese öğrencileri ilkokul 2. Sınıftan itibaren “Minik Huffaz” kulübüne katılabiliyor. Müfredatta yer alan Kur’an ve hadis ezberlerinin haricinde ezberler yaparak 3. Sınıfın bitiminde bir cüz, 6. Sınıfın bitiminde 2 cüzün tamamını ezberleyebiliyor. Ezberledikleri ayet ve hadislerin anlamlarını öğrenebiliyor, aslını ve mealini yazabiliyor. Gönüllü öğrencilerin devam ettiği bu kulübün bir faaliyeti de surelerin anlamları, hadislerin rivayet zincirleri ve anlamları hakkında sohbet etmek. Gönüllü öğrenciler, ulusal ve uluslararası ölçekte Kur’an tilaveti, ezber, hadis yarışmalarına katılabiliyor.
Sünnet hayata tatbik ediliyor
Okul müfredatında yer alan sınıf dışı öğretim faaliyetleri bunlarla sınırlı değil. Öğrenciler “Sünnet-i Nebi Etkinlikleri” kapsamında öğrenim yılı boyunca belirlenen bazı özel günlerde toplu halde sünnet oruçları tutuyor. Kameri-Hicri ayların 13-14-15. Günlerine denk gelen “eyyamı biyz” günlerinde ve her haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruçların faziletleri hakkında öğrencilere hatırlatmalar yapılıyor. Manevi bahar mevsiminin ilk ayı Recep ayında, Ramazan ayının ardından gelen Şevval ayında söz konusu oruçlardan ayda bir defa toplu halde tutuluyor. Akranlarıyla birlikte farklı bir heyecan içinde bu khayr yarışına katılan öğrenciler, okul yetkililerinden ve gönüllü velilerden gelen hediyelerle sabrın tatlı meyvesini maddi ve manevi tadıyor.
“Sünnet-i Nebi Etkinlikleri”nin bir diğer kolu, açık havada çevreye duyarlılık faaliyetlerinde kendini gösteriyor. Uygun mevsimlerde sahil ve park gibi açık hava mekanlarında bir araya gelen öğrenciler, mıntıka temizliği, çöplerin toplanması ve geri dönüşüm ünitelerine ayrıştırılması maksadıyla seferber oluyor.
Açık havada gerçekleştirilen bir diğer faaliyetse “kıble bulma atölyesi”. Sınıflarda teknolojinin tüm imkanlarıyla donatılmış öğrenciler, sınıf dışı öğretimin bir parçası olarak herhangi bir cihaz kullanmadan güneş hareketleri, gölge, ağaçların yosunlu tarafları gibi doğal göstergelerden faydalanarak kendi pusulalarını oluşturuyor, kıblenin yönünü bulmayı deneyimliyor.
Medreselerde zihin beden ve ruhtan oluşan bütünsel sağlığı korumaya önem gösteriliyor. Her sınıf haftanın belli saatlerinde beden eğitimi alıyor. İlkokul 3. Sınıf itibariyle “Sünnet-i Nebi Etkinlikleri”ne beden eğitimi de dahil edilerek farklı sınıflara sırasıyla “yüzme, okçuluk, ata binicilik” eğitimleri veriliyor. Bu alanlardan birine ilgi ve yatkınlığı bulunan öğrenciler ülke genelindeki sertifikalı eğitim programlarına yönlendiriliyor.
Öğrenmenin hayat boyu devam eden bir erdem olarak ele alındığı medreselerde sünneti hayata geçirme faaliyetlerinden bir diğeri: Kaside Kulübü. İlkokul 3. Sınıftan itibaren öğrenciler haftada bir gün iki saatlik süre zarfında bendir, def, ney enstrümanları hakkında eğitim alabiliyor, ahenkli seslerin ruha huzur veren etkisinin Allah ve Peygamber sevgisi işleyen sözlerle buluştuğu birer kaside dağarcığı edinebiliyorlar. Zaman zaman ülke genelinde düzenlenen anma gecelerinde, “nedve” (seminer), “kavl” (sohbet), “mevlid” (Peygamber Efendimiz (SAS)’i yad) ismi verilen milli ve kültürel programlarda medreselerin kaside kulübünden öğrenciler de görev alıyor, Kasidetül Bürde gibi meşhur kaside ve salavatları icra ediyorlar.
Singapur medreselerinde Âlemlerin Efendisi (SAS)’i ve ümmetin annelerini örnek alan asil insanlar olarak inancına, ailesine, topluma, millete fayda ulaştırmak üzere akademik donanımlı, eğitimli, yenilikçi potansiyele sahip Müslüman liderler yetiştirmeye vurgu yapılıyor; sünnet yaşayan bir eğitim metodu olarak işleniyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.