İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:24 Güneş06:00 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02 Yatsı21:32
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 18°C Nem %87
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İmsak
04:24
Güneş
06:00
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
Giriş Yap

Orucun ruh sağlığımız ve hayatımıza katkıları

Özel Haber
Özel Haber
17.03.2024    |

Oruç, insana kendisini değerlendirme imkânı verir; ancak Allah’ın mutlak hükümranlığına gösterdiği teslimiyetle değerli bir varlık sayılabileceği bilincini kazandırır.

Kişinin sahip olduğu ruhî ve bedenî donanımları insana yaraşır bir biçimde hem dengeli hem de verimli kullanabilmesi için akıl ile ruhun bedene ait dünyevi arzuların güdümünden kurtarılması hayatî bir önem taşır.

Zira insanın karşılaştığı maddî ve mânevî sıkıntıların çoğu mideye bağlı isteklerin ve nefsin isteklerinin aşırılığını önleyememekten kaynaklanır. Bu isteklerin dengede tutulabilmesi ve taşkınlık eğilimi gösterdiğinde frenlenebilmesi için bilinçaltının sürekli biçimde denetlenmesi gerekir. Bu ise ancak ciddi bir irade eğitimiyle mümkün olur.

Oruç bu eğitimin sıkı bir disiplin içinde yürütülebilmesi için çok uygun bir psikolojik ortam meydana getirir.

Oruç, kişinin yanlış isteklerini kırar; bireyin sahip olduğu bedenî ve ruhî potansiyeli hem kendisine hem de başkalarına yararlı işlerde değerlendirmesini sağlar.

Dr. Hamdi Kızıler, orucun hayatımıza kattığı değerleri şöyle anlatıyor:

“Nefis terbiyesi için özel bir iklim oluşturan oruç sayesinde insan ruhen yücelir. Kişi, oruç vesilesiyle yüksek ahlâkî erdemlerle bezenir, yıllık bir muhasebeyle kendisine verilen ömrü nasıl geçirdiği hakkında dürüst bir değerlendirme yapma fırsatı bulur.

Bir yandan sahip olduğu nimetlerin büyüklüğünü daha iyi idrak ederken öte yandan mahrumiyet içinde olanların halini düşünüp onları anlama fırsatı bulur ve toplum içinde kendisine düşen görevlerin farkına varır.

Bütün bir günü aç ve susuz geçiren kişi iftar vakti yaklaşırken fakir bile olsa sahip olduğu nimetleri daha iyi farkeder, zengin ise kullanılamayan imkânların gerçekte bir güç ve övünç kaynağı olmadığını, neticede kendisinin de her an elindeki imkânlardan mahrum kalabilecek âciz bir varlık olduğunu daha iyi anlar.

Oruç kuvvetli bir sorumluluk bilinci kazandırdığından insanın Allah’a, kendisine, ailesine, içinde yaşadığı topluma, başka insanlara, çevreye, evrendeki bütün canlı ve cansızlara karşı sorumlu bir varlık olduğunu kavramasına yardımcı olur.

Böylece bireysel gibi görünen bu ibadetin sosyal yönü ve etkileri doğal bir süreç içinde güçlü bir biçimde kendini gösterir.”

Oruç ibadeti ile sağlanan ruhsal gelişimler nelerdir?

🔘 Oruç, müminleri sabra ve şükretmeye alıştırır.

🔘 Oruç, şefkat ve merhamet duygularını geliştirir.

🔘 Oruç, mü’mine Allah Teâlâ’nın rahmet ve mağfiretini kazandırarak hem dünya hem âhiret mutluluğu sağlar.

🔘 Oruç, günahları bağışlatır.

🔘 Oruç, akıl ve zekâyı güçlendirir. İnsanın iradesini kuvvetlendirir.

🔘 Oruç, Müslüman birey için manevi bir eğitim gibidir, sosyal hayattaki dengeyi sağlar.

🔘 Oruç, ahlâkı güzelleştirir.

🔘 Oruç, insana kendini denetleme imkânı sağlar.

🔘 Oruç, kötü alışkanlıkların terk edilmesini kolaylaştırır.

🔘 Oruç, ruhî melekeleri geliştirir, manevî birlik temin eder.

🔘 Oruç, önce bedeni terbiye eder, sonra da nefsi ve ruhu terbiye eder.

🔘 Oruç, insanın vücuduyla birlikte düşünce ve his dünyasına da büyük bir hassasiyet kazandırır.

🔘 Oruç, insanı disiplinli yapar, insana görevine bağlı olmayı öğretir, psikolojisini düzeltir, stresli olmaktan uzak tutar.

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close