Singapur’da üç aylar münasebetiyle uluslararası Müslüman festivali düzenlendi.
Etkinliğin teması 'Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAS)’in Mirasını Kucaklamak' olarak belirlendi.
Fuar alanının duvarlarında “Mü’minler ancak kardeştir” (Hucurat, 10) ve “(Ey Muhammed!) Biz seni âlemlere ancak bir rahmet olarak gönderdik” (Enbiya, 107) ayet-i kerimeleri yer aldı.
Katılımcılar, ücretsiz katıldıkları festivalde, 3 gün boyunca, tarihi eserleri inceleyerek; çok boyutlu teknolojik destekli bilgiler edinerek, sahne programlarında sohbet ve söyleşiler dinleyerek İslam tarihi yolculuğuna çıkma imkanı buldu. Singapur’da ilk defa olmak üzere Sanal Gerçeklik sergisinde Hicret ve Fil Vakası’nı konu alan iki farklı video deneyimlendi.
Peygamber Efendimiz (SAS)’in Mekke’deki evlerinin aslının üçte biri boyutundaki ev modeli; mütevazı ve sade yapısı, toprak sıvalı duvarları ve sofrasında nebevi besinlerle ziyaretçileri asrı saadet devrine götürdü.
Peygamber Efendimiz (SAS)’in arasında namaz kıldıkları Kabe’nin iki sütunuyla birlikte Kabe’nin içini gösteren 3 boyutlu animasyon kısa filmi ile Kutsal emanetler ve İslami eserler sergileri de dikkat çekti. Fuar salonunun sanal gerçeklik deneyimi ve kutsal emanet sergisi bölümlerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bir kısmı asli bir kısmı aslının taklidi olarak katılımcıların ilgisine sunulan eserler arasında şunlar yer alıyordu:
* Peygamber Efendimiz (SAS)'in sakalı şerifleri,
* Peygamber Efendimiz (SAS)’in keçi derisinden mamul su tulumu
* Peygamber Efendimiz (SAS)'in süt ve zemzem sürahileri
* Osmanlı dönemi Kabe kapı örtülerinden bir seçki, kisve-i şerifler
Fuar alanının sahnesinde üç gün boyunca farklı saatlerde Malezya, İngiltere, Kanada, Singapur gibi çeşitli ülkelerden sohbetler, söyleşiler, ilahi konserleri ve mevlid merasimleri gerçekleşti.
Fuar alanında açılan iki yüzü aşkın stantta giyim, Eğitim, Ticaret, Helal Turizm, Helal Yaşam tarzı ürünleri ve hizmetleri, paketli ve taze yiyecek ve içecekler yer aldı.
Yiyecek stantlarında Tay, Malay, Çin, Hint, Japon, Paki mutfağından çok çeşitli lezzetler helal sertifikalarıyla satışa sunuldu. Endonezya’nın dondurularak kurutulmuş tropik meyveleri, Hui’lerin haşlanmış yer fıstığı, bambu yaprağına sarılı pirinç lapalı “Zhongzi” mantısı, Japonya’nın suşisi, bir çeşit poğaça olan “takoyaki”si, Malezya’nın “Gula Melaka” Malaka şekerinden keki, pandan özü ve gül özüyle rengarenk “kui” pirinç tatlıları, Hindistan cevizli “kaya” reçeli tadıldıktan sonra satışa sunulan ürünler arasındaydı.
Çocuklara yönelik ürünler geniş bir yelpazede katılımcıların ilgi ve istifadesine sunuldu. Çocuklar Endonezya’nın yöresel kumaşlarını, Mısır’ın cam boyama sanatını, Malezya’nın her eyalet için ayrı bir desenle ifade edilen tezhip sanatını ve kasnaklı dikiş tekniklerini atölyelerde deneyimleme imkanı buldu. Bir stantta ahşap boyama tablosu taslakları, çeşitli yapbozlar dua ayetlerinden bölümler içermekteydi. Harita ve pusulalı çocuk seccadeleri, interaktif çocuk kitapları, bilgi kartları, iki ve üç boyutlu maketler, Mescidi Haram, Mescidi Nebevi, Mescidi Aksa inşa edilebilen bloklar, Kuran harfleri için çeşitli yaş gruplarına yönelik e-öğrenme uygulamaları çocukların beğenisini kazandı.
Açılan stantlarda hüsnü hat sanatının geleneksel ve modern uygulama örnekleri dikkat çekti. Bir hüsnü hat standında hattatlar katılımcıların aslı Arapça olan isimlerini meşk ederek lale motifi haline getirmekteydi.
Çin asıllı Hui Müslümanlarının hat sanatı olan “Sini” üstadı sanatkarlar, kendi stantlarında Çince ve Arapça ayet ve hadis levhaları, kelime-i tevhid flamaları yazmakta ve sergilemekteydi. Pakistan usulü boyalı yapraklar üzerine yazılan lafza-i Celal diğer bir hüsnü hat örneği teşkil etmekteydi.
İstanbul’dan icazetli hattatlar katılımcılara Kur’an harflerini kamışla nasıl yazabileceklerine dair kısa bir bilgilendirme yapmalarının ardından çizgilerin üzerinden geçmek suretiyle birer Kur’an ayeti yazdırmaktaydı.
3-5 Mart 2023 tarihlerinde düzenlenen etkinlik halkın yoğun ilgi ve teveccühüyle karşılaştı.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.