İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 17°C Nem %64
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

Kışa hazırlık vakti: Turşu yapımı

07.10.2023    |

Yüzlerce yıldır “zahire mevsimi” geldiğinde Anadolu insanı irfan ile sütten peynir ve yoğurt, meyvelerden sirke ve turşu üretiyor, salamura tuzunda kış boyunca saklıyor.

Gıdaları koruma ve saklama yöntemi olarak fermentasyon, işlenen hammaddeye özgü uygulama ve saklama koşulları eşliğinde bazı yararlı mikroorganizmaların enzimler yardımıyla gıda ortamında çoğalarak zararlı mikroorganizmaları baskılaması; asit gibi gıdayı doğal yolla koruyucu yan ürünler üretmesi ile gerçekleşiyor.

Turşu kurma vakti

Turşu; mevsim sebzelerinin bol ve bereketli olduğu aylarda toplanması, sonraki mevsimlere tuzlu suya bastırılarak saklanmasından oluşan besleyici ve sağlıklı bir gıda.

Kornişon, fasulye, lahana gibi sebzelerden turşu oluşurken laktik asit fermentasyonu gerçekleşir. Laktik asit bakterileri ortamın pH’ını düşürerek asitliği artırır. Böylece zararlı bakterin oluşması önlenir, sebzedeki C vitamini daha kararlı hale gelir. Fermentasyon sonucu dokusu yumuşayan sebzelerin sindirimi kolaylaşır. İyot içermeyen öğütülmüş kaya tuzu ise koruyucu işlev üstlenir.

Probiyotik nitelikte bir turşu için su, tuz ve sebzenin kendisini kullanmak yeterli. Bu üç temel malzemeye tercihen lezzet ve besleyiciliğinden, antimikrobiyel etkisinden faydalanmak üzere sarımsak dişleri, karabiber taneleri, dereotu, kereviz yaprağı, kişniş tohumu eklenebilir. Üzüm suyundan alkol oluşmasını engelleyen, antimikrobiyel ve antioksidan etkileri koruyan hardal tohumu eklenebilir. Yine tanin içeriğiyle kıtır bir kıvam elde etmek ve polifenol içeriğiyle fermentasyon sırasında istenmeyen mikroorganizmaların oluşumunu engellemek üzere taze asma yaprağı, olgunlaşmamış üzüm tanesi (koruk) ya da koruk suyu da az miktarda eklenebilir. Eklenen tüm malzemelerin doğal, katkısız, ilaçsız koşullarda mevsiminde yetişmiş olması, taze ve diri olması da diğer önemli nokta.

Turşu yapımında nelere dikkat edilmeli?

Turşu hazırlarken öncelikle iki adım izlenir. Her beş su bardağı içme suyu içerisinde 2 yemek kaşığı iyotsuz kaya tuzu çözdürülür, kaynayana kadar ısıtılıp soğutulur. Turşu kurulurken kullanılacak olan cam kavanoz ve yeni, passız kavanoz kapakları 10 dakika boyunca su ile kaynatılarak sterilize edilir.

Kornişon ve fasulye turşusunda; sebzeler saplarından ayrılıp arzuya göre doğranır, oda sıcaklığında steril cam kavanozlara dizilen sebzelere arzu edilirse lezzet ve besleyiciliği artırmak adına birkaç diş sarımsak ve diğer sebze ve tohumlar eklenir. Üzerine tuzlu su çözeltisi namı diğer salamura suyu dökülür.

Sebze miktarı salamura suyuna göre az olursa sebzelerde erime meydana gelir. Yaklaşık 1 kg sebzeye 1-1,2 kg salamura suyu eklenebilir. Salamura suyunun sebzeleri tamamen kapatmasını sağlamak için asma yaprağı gibi ağırlık sıkıştırılabilir. 1 parmak hava boşluğu bırakılır. Kavanozların üstü tülbentle örtülerek güneş almayan bir yerde 3 hafta içinde hazır hale gelir. Yahut ilk üç gün kapağı aralık bırakılıp sonrasında kapatılarak gölgeye alındığında bir iki hafta sonunda hazır olabilir. Turşunun üzerinde zar oluşmuşsa temizlenir, tadına bakılan turşu buzdolabında saklanır.

Lahana turşusunda; lahanaların yaprakları ayrılıp yıkanarak temizlenir, arzu edilen şekilde doğranır. Derin bir kapta her 1 kilo lahanaya 1 yemek kaşığı öğütülmüş kaya tuzu eklenerek ovulur. Lahana yapraklarının ince ince doğranması tuzla ovulduğunda enzimlerin daha kolay faaliyete geçmesini sağlar, turşunun kıvamına olumlu etkisi olur. Ovulduktan sonra kapağı aralık vaziyette üç gün bekletilen lahanalar turşu suyunu salar.

Lahanalar suyundan süzülür, suları ayrı bir kapta bekletilir. Süzülen lahanalar bir cam kavanoza sıkı sıkı yerleştirilir. Üzerine kendi suyu ve arzuya göre hardal ve kişniş tohumu gibi çeşniler eklenir.

Turşu kavanozunun altına bir tabak yerleştirilir, kapağı aralık bırakılarak gölgede oda sıcaklığında yaklaşık 3 hafta içinde yenilecek kıvama gelir. Tadına bakıldıktan sonra buzdolabında saklanır. 

Diğer turşu örneklerinden şalgam turşusu; şalgam, pancar, kara havuç, tuz ve sudan oluşan bir çeşit turşu suyu. Kullanılan sebzelerden gelen şekerler laktik asit fermentasyonu sonucu aside dönüşerek ekşi tat sağlarlar. Şalgam turşusu içindeki şalgam, siyah havuç ve pancardan kaynaklanan antioksidan etki ve mikroorganizmalardan kaynaklanan probiyotik potansiyele sahiptir.

Hazır turşulardaki katkı maddeleri

Piyasada bulunan hazır turşuların içeriğinde bakıldığında sadece sebze, su, sirke, ve tuzdan oluşan ürünler bulunabilir. Diğer yandan uzmanlar tarafından sağlık etkilerinden dolayı kaçınılması tavsiye edilen stabilizatör (kalsiyum klorür), koruyucu (sodyum benzoat, potasyum sorbat, sodyum metabisülfit), renklendirici (riboflavin) gibi katkı maddeleri bulunan turşular da bulunur. Sodyum benzoat ve sülfitler hassas bünyelilerde alerjiye yol açabilir; sülfitler baş ağrısını tetikleyebilir, ülseratif kolit hastalarına dokunabilir.

Turşunun sağlık etkilerinden daha fazla faydalanmak için:

* Muhtemel probiyotik etkili turşular ev koşullarında güvenle yapılabilir.

* Serin havalarda oda sıcaklığında tazeliğini koruyor olsa da buzdolabında saklandığında besleyiciliği daha yüksek olmakta ve lezzeti daha uzun süre korunmakta.

* Ev yapımı turşunun yüzeyinde mayaların faaliyeti sonucu ince bir zar oluşabilir, bu zar temizlenerek turşu yenebilir. Ancak uzun zaman temizlenmeyen zarın üzerinde küf mantarları gelişerek zararlı küfler üretebilir, bu durumda turşu yenmez.

* Hazır turşu tercih edilecekse yalnızca sebze, tuz ve sirke içeren ürünler diğer katkı maddeli ürünlere tercih edilebilir. Limon suyu doğal sitrik asit kaynağı olsa da sanayide daha yoğun hali olan limon tuzu kullanılmakta. Limon tuzunun %5 oranında kullanımı anne karnında bebek sağlığını dahi etkileyebiliyor.

* Cam ambalajlar insan ve çevre sağlığı açısından metal ambalajlara tercih edilebilir.

* Hazır turşular güneş ışığından korunarak, açıldıktan sonra buzdolabında 5 gün süre ile saklanabilir.

­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close