İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:27 Güneş07:56 Öğle12:56 İkindi15:24 Akşam17:47 Yatsı19:12
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 6°C Nem %64
Türkçe
22 Cemaziyelevvel 1446 24 Kasım 2024 Pazar
22 Cemaziyelevvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:27 07:56 08:38 12:56 15:24 17:47 19:12
Giriş Yap

Anadolu irfanında misafirperverlik

07.10.2023    |

"Misafir on kısmetle gelir” gelir der Peygamberimiz (SAS.), “birini yer dokuzunu bırakır gider."  Ayrıca ilave eder "Misafir, rızkıyla gelir” der “ev sahiplerinin günahlarının affedilmesine vesile olarak çıkıp gider."

Bu hadis-i şerifler hürmetine misafirin hürmeti ziyadedir. Her yer ve durumda mütevazı ve sade bir üslubu tercih etse de misafir söz konusu olduğunda adeta şahsiyet değiştirerek varıyla öğünmeden yokluğuna yerinmeden, elinde olanı misafrinin önüne serer.

Misafirperverlik tek bir ferdi bile dışarıda kalmayacak biçimde Anadolu halkının müşterek niteliğidir. Anadolu insanının misafir kapmak uğruna giriştiği mücadele sahneleri tarih kitaplarına dahi geçmiştir.

İbn Batuta seyahatnamesinde Anadolu’da karşılaştığı pek çok misafirperverlik manzarasını şöyle anlatır:

"Şehre girdiğimiz sırada, çarşıdan geçerken dükkânlardan çıkan birtakım insanların atlarımızı çevirerek yularına asıldıklarını gördük. Bir başka grubun ise bunları durdurarak onlarla çekişmeye başladıklarını müşahede ettik. Her iki taraf da bizim kendi yanlarında misafir olmamızı isterler. Bu yüzden çekişirlermiş. Cenab-ı Hak cömert ve hamiyet sahibi olan, yabancılara şefkat ve merhameti esirgemeyen, misafirlerine iyilikle muamele ederek muhabbet gösteren şu taifeyi daima hayırla mükâfatlandırsın. Allah bütün Ahilerden razı olsun. Bilinmelidir ki onlardan herhangi birinin zâviyesine adım atan bir yabancı, en sevdiği yakınının yanına gelmiş gibi mutlu, huzurlu ve güvende olur.”

Özellikle yabancılara, garibanlara, uzaktan gelmişlere yönelik bu misafirperverlik niteliğimiz eşe dosta ikrama dönüşse de aslının yolcuya ve yabancıya ikram olduğunu nakledilen anı ve hatıralardan anlıyoruz. Mesela bir gayri müslim diyor ki:
“İstanbul civarındaki gezintilerimde ben hep bu milletin lütufkarlığıyla misafirperverlik aşkına şahit oldum. Rastladığım hangi Türk’e yol sorsam, hemen bana rehberlik etme teklifinde bulunuyor, yiyecek ve içecek şeyler hususunda elinden gelen ikramda kusur etmemek suretiyle de hep aynı kibarlığı gösteriyordu.”

Geleneğimizde misafir kendisini hiçbir zaman yabancı hissetmez yabancı olsa da armağan olarak kabul edilir. Garip ve kimsesizlere dinimizde verilen özel önemden dolayı, garibe garipliğini sezdirmemek yüksek Anadolu ahlakının önemli bir parçasıdır. Ülkemize konan göçen her yabancı bunu yakînen hisseder, kendi vatanlarında dahi bulamayacakları bir yakınlık, samimiyete şahitlik ederler. Bu meziyetimiz kurumsallaşmış herhangi bir bedel ödemeden barınılacak, yenilip içilecek, günlerce konaklanabilecek hanlar ve zaviyeler inşa edilmiştir. Bu samimiyet ticaretimize bile yansımış, yabancı tüccarlara gösterilen serbestlikler yerli tüccarları dahi şaşırtacak boyuta ulaşmıştır.

Anadoluda misafir ağırlamak herkesin sahip olamayacağı bir şandır. Ona evin en güzel odası ayrılır, en iyi yemekler ikram edilir. Aniden gelen misafir “Tanrı misafiri” veya “Allah misafiri” olarak tanımlanır ve çok makbuldür. Ev sahibine evinin adeta birçok ev arasından seçildiği hissini verir. Eve gelen misafir hangi şartla gelirse gelsin “eşikten geçmiş” olarak kabul edilir. "Bereketi ile geldiğine" inanıldığı için Allah tarafından gönderilmiş bir ihsan olarak görülür. Hatta misafiri taşıyan binekler dahi özel ihtimama tabi tutulur, ev sahibi hizmetkarı varsa bile bu işi bizzat üstlenir.        

Yemek tabi olarak yer sofrasında, sofra bezi veya sini üzerinde ortak bir tabaktan yenir, sofrada çorba, hoşaf ve pilav için kullanılan kaşıklar dışında başka bir sofra gereci kullanılmazdı. Yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması elbette sofra adabının değişmez bir gerekliliğiydi. Sofra taşınabilir bir düzen içinde hazırlanır, evin herhangi bir odasına veya bahçeye kurulabilirdi.

Gelir düzeyi müsait olanların evlerinde evin en güzel odası veya köşesi misafirler için döşenir-süslenir, misafir ağılamada mekâna da hususi bir özen gösterilirdi. Bazı evler, köylerden ya da memleketlerden akıp gelen herkesin konakladığı yerlere dönüşürdü. Herhangi bir yere ulaşım uzun süreler aldığından konaklama kaçınılmazdı ve insanlar kendi köylülerinin evlerinde kalmayı tercih ederlerdi. Hasılı bu evler özellikle pazar kurulan günlerde dolar taşar, her gelen tertemiz ve mis kokulu bembeyaz ve nakışlı çarşaflarda yatırılır, mis gibi yemeklerle gıdalandırılırdı.

Köylerimizde de misafir odaları bulunurdu, köye yolu şu ya da bu sebeple uğrayacak olanlar için. Bu misafir odası genellikle caminin yanında bulunurdu. Misafir eğer evde değil de köyün misafir odasında ağırlanacaksa köylüler, kime geldiğini dikkate almadan onu köyün misafiri kabul eder, kaldığı süre boyunca sırayla yemeklerini gönderir, ne kadar kaldığı kalacağı kesinlikle sorulmazdı. Kendilerine bile yetmeyecek olsa yiyeceklerini misafirlerine ikram eder, dinimizde isar dediğimiz yüksek ahlakı en mütevazı biçimiyle sergilerlerdi.

İtiraf etmek icap eder ki bu cömertlik ve ikram köylerimizde daha fazlaydı, hâlâ öyledir. 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Hatim - Ahmed el Acemi
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Hatim - Ahmed el Acemi
Hatim - Ahmed el Acemi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close