Okulda üstün yetenekli çocuklar, doğuştan yetenekli sporcular ve müzik dahisi olan kişiler toplumda takdir edilir. Ancak başarıya ulaşmak için her şeyiyle harika bir çocuk olmaya gerek yok. Bazı adımlar başarı ve yeteneği getiriyor.
Psikolog Adam Grant, başarılı insanlar üzerine yaptığı incelemeyle onların her gün uyguladığı 10 yaşam değişikliğini şöyle sıralıyor:
1- Konfor alanından çıkarlar
Sadece öğrenmeye çalışmak yerine, insanlar kendilerini konfor alanından çıkararak rahatsız hissetmeyi hedeflemeli. Rahatsızlığın peşinden gitmek bireyleri gelişme yolunda daha hızlı bir yola sokar. Dolayısıyla, bir şeyi doğru yapmayı hedefleyenlerin ilk aşamalarda doğru yapıp yapmadığını sürekli sorgulaması gerekir.
2- Hata limiti koyarlar
Deneme yanılmayı teşvik etmek için, önce günde veya haftada yapılabilecek minimum hata sayısına yönelik bir hedef belirlenmeli. Tökezlemek zaten önceden planlanırsa, bireyler bunun hakkında daha az düşünür ve daha çok kendini geliştirilir.
3- Geri bildirim değil tavsiye isterler
Geri bildirimle geriye dönük oldukları için geçmişteki olumsuz bir eylem insanların eleştirmesine yol açarken olumlu bir geri dönüş almak desteklenmeyi sağlar. Oysa tavsiye ileriye dönüktür. Bu da insanları size mentörlük yapmaya ve hata yapmadan harekete geçmeye yönlendirir. Basit bir soru sorarak eleştirenlerin veya onaylayanların daha çok kişisel bir yardımcı gibi yaklaşması sağlanabilir. Bu noktada "Bir dahaki sefere bunu nasıl daha iyi yapabilirim" demek tavsiye almak için yeterli bir soru.
4- Hangi kaynaklara güveneceklerini bilirler
Hangi bilgilerin alınmaya değer olduğuna ve hangilerinin filtrelenmesi gerektiğine karar verilmeli. Başarılı olmak isteyen bireyler, bu konuda uzman olduğunu düşündüğü, kendisini iyi tanıdığına inandığı ve onun için en iyisini isteyen kişileri dinlemeli.
5- Mükemmellik değil, başarı ararlar
İlerleme, her kusurun ortadan kaldırılmasından değil, yüksek standartların korunmasından gelir. Bu yüzden kabul edilebilecek yahut yok sayılabilecek bazı eksiklikler belirlenmeli. Gerçekten en iyi performansa nerede ihtiyaç olunduğu ve hangi işe oldukça iyi demenin yeterli olabileceği öngörülmeli. Günün sonunda kendinize şu soruyu sormalısınız: İşinizi daha iyi hale getirdiniz mi?
6- Kendi kendilerinin yargıcı olurlar
Bir şeyi dünyaya yaymadan önce kişi, bu işin onu iyi temsil edip etmediğini değerlendirmeli. Eğer insanlara gösterdiğiniz tek iş bu olsaydı, bununla sevinç duyar mıydınız?
7- İşler sarpa sarınca ilerleyebilmek için geri çekilirler
Çıkmaza girilirse geri dönüp yeni bir yol bulmanın zamanı gelmiş demek. Bu, kulağa çalışmaların gerilemesi gibi gelse de genellikle ilerlemeye giden yolu bulmanın tek yolu olarak değerlendirilmeli.
8- Öğrenmek istediklerini öğretirler
Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu onu öğretmek denilebilir. Birçok kişi bir konuyu başkasına anlattıktan sonra daha iyi anlar ve açıklamak için zaman ayırdığınızda daha iyi hatırlar. Bu, her bireyin farklı bir beceri veya bilgi öğrettiği gruplar halinde yapılabilir.
9- Görmezden gelinen insanlara kapı açarlar
Başarılı kişiler, sadece üstün yetenekli öğrencilere veya yüksek potansiyele sahip çalışanlara değil, herkese yatırım yapar ve herkes için fırsatlar sağlayan bir sistem oluştururlar. İyi bir sistem, etkin olmayanlara ve yeteneklerini hemen açığa çıkaramayanlara ne kadar ilerlediklerini gösterme imkanı verir.
10- Zihinlerinde zaman yolculuğu yaparlar
İlerlemeyi takdir etmekte zorlananlar, başardıklarını fark edebilmek için geçmişteki halinin şu ana kadar kat ettiği yolu nasıl göreceğini düşünmeli. Eğer beş yıl önce şimdi neyi başardığınızı bilseydiniz, ne kadar mutluluk duyardınız?