İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle12:53 İkindi15:42 Akşam18:10 Yatsı19:31 İmsak06:01 Güneş07:27 İşrak08:06
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %69
Türkçe
27 Rebi'ül-ahir 1446 30 Ekim 2024 Çarşamba
27 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:01 07:27 08:06 12:53 15:42 18:10 19:31
Giriş Yap

Sağlıklı bir oruç için neler yapılmalı?

Özel Haber
Özel Haber
08.03.2024    |

Sağlıklı bir insana orucun etkisi nedir?

Oruç tıbbi anlamda orta vadeli bir açlık olarak tanımlanabilir. Bu aç kalma süresinde bedende bazı değişiklikler olur. 

Uzm. Dr. Maksude Hanedar Kılıç, şu bilgileri paylaşıyor:

Yapılan çalışmalarda bedenen ve ruhen, zihinsel, fizyolojik, metabolik olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Şeker metabolizması üzerinde kan şekerinin ve insülin direncinin düzelmesi, hastanın kanındaki yaklaşık 3 aylık şeker düzeyinin ortalamasını gösteren değerlerde iyileşme, kan yağları üzerinde olumlu değişiklikler, hücresel metabolizmada oksidatif stresten korunma, hücrenin yenilenmesi gibi değişikliklerin olduğu gösterilmiştir. Bunların yanı sıra vücudun kompozisyonu ile ilgili yağ oranının azaldığı, optimal şartlarda tutulan oruçta tansiyonun düzenlendiği tespit edilmiştir.

Aç kalınca vücut direnci düşer mi?

İnsan bedeninde değişen şartlara metabolik, fizyolojik anlamda adapte olabilen bir savunma mekanizması vardır. Orucun ilk günlerinde açlığa karşı geliştirilen bu adaptasyon sürecinde bedende baş ağrısı, bulantı, kusma, kan şekeri düşmesi gibi değişiklikler olabilir ancak bu zaman içinde düzelir. Orta süreli açlık olan oruçta bağışıklık sisteminde zayıflama beklenen bir durum değildir. Hücre oksidatif stresten korunduğu için patolojik dış uyaranlara karşı bağışıklık cevabı düzelir.

Oruç ayında beslenme düzeni nasıl olmalı?

Orucun yararının hasıl olabilmesi için iftarda ve sahurda bedeni yormayan hafif beslenme önerilir.

Hurma, yumurta, sebze, salata vb protein ve lif içeriği yüksek besinlere öncelik verilmelidir. Alınan gıdalar rafine karbonhidratlardan zenginse çabuk acıkma, susuz kalma, halsizlik görülebileceği için iftar ve sahurda mideyi çok doldurmamalı, şekerli unlu gıdaları mümkün olduğunca az yemeli, lifli ve proteinli, sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat etmelidir.

Oruç tutulurken iftar ile sahur arasındaki zamanda yeterli su alınması (2-2.5 lt/gün) önemlidir. Alınan suyun yeterli olup olmadığı çıkan idrar miktarı, idrar rengine göre ayarlanabilir. İdrar miktarı azalmışsa, çıkarılan idrar koyu renkli ise günlük alınan su miktarının yetersiz olduğu düşünülür.

Sağlık için nelere dikkat edilmeli?

Kalp yetmezliği, ödem, böbrek yetmezliği olanların aldığı su miktarı hekime danışılarak ayarlanmalıdır.

Oruç tutan insanların iftar ve sahurda aşırı yağlı, yüksek karbonhidratlı, rafine besinler ve gazlı içecekler tüketmesi sakıncalıdır.

İftar yemeğinin ağır olması mide barsak sisteminin çalışmasında da bozukluklar yapabilir. Şişkinlik, hazımsızlık, bedensel ve zihinsel performansta düşme, uykuya meyil iftarda alınan yüksek yağ, şeker ve unlu beslenmeden sonra olur.

Alınan fazla kalori yağ olarak birikir ve olumsuz etkiler özellikle diyabetik ve obez insanlarda katlanarak artar.,

Sahura kalkmamak sakıncalıdır. Gece yiyip yatmak değil sahurda kalkıp yemek hatta imsak vaktine en yakın zamanda yemek vücudun biyolojik ritmi için uygundur. Aksi durum biyolojik ritmi bozduğu, melatonin salgı düzenini bozduğu için vücudun metabolik düzenleme mekanizması bozulur.

Ramazan’da egzersize devam edilmesi önerilir. Şeker ve tansiyon yüksekliği gibi kronik hastalığı olanlarda egzersiz saati iftara yakın değil, iftardan 2 saat sonra veya sabah saatlerinde yapılması uygun olur.

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close