İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş08:11 İşrak08:55 Öğle13:23 İkindi15:59 Akşam18:22 Yatsı19:46 İmsak06:44
Hava - Hava durumuSis 7°C Nem %87
Türkçe
28 Recep 1446 28 Ocak 2025 Salı
28 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:44 08:11 08:55 13:23 15:59 18:22 19:46
Giriş Yap

Ramazanda uyku düzeni için 5 öneri

Özel Haber
Özel Haber
16.03.2024    |

Her Ramazan-ı şerifte, yepyeni bir bilinçle orucumuzu tutarız. Üç ayların ve on bir ayın sultanının getirdiği düzene uymakta ilkin bazılarımız zorlanabilir. Aç kalmak, susuz kalmak, alıştığımız yeme içme düzenini değiştirmek, çoğunlukla uykuda olduğumuz saatlerde uyanıp sahur yapmak ilk etapta zor gelebilir.

Her ne kadar Ramazan sonrası sağlığımıza olumlu etkilerini fark etsek de oruç tutabilmek en başta sağlığımızın yerinde olmasına bağlıdır. Bunu sağlamak için bazı önlemlerle yeme-içme, uyku-uyanıklık döngümüzü yeni düzenimize uyumlu hale getirebiliriz. 

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Suna Medin Nacar, akra.media takipçileri için, Ramazanda biyolojik ritmimizi ve uyku sağlığımızı korumaya dair ipuçlarına da yer veriyor.

1.  Gündüzleri çalışmak, geceleri uyumak

Tüm canlılarda olduğu gibi bizim de biyoritmimiz var. 24 saatlik bir döngü içindeki bu biyolojik ritim, sirkadiyen ritimdir. Göz retinamıza düşen güneş ışınları buradaki alıcıları etkileyerek beynimizdeki ilgili sinirlerin uyarılmasını sağlar. Sonrasında melatonin ve büyüme faktörü gibi süreçler, uyku-uyanıklık döngüsü gibi bilinç düzeyi değişiklikleri, öğrenme ve hafıza süreçleri düzenlenir.

2. 22.00-04.00 saatleri arasında uyumak

Melatonin salınımı, güneş ışığının azalıp karanlığın başlamasından sonra artar, gece en üst düzeye çıkar, uykuya dalmamızı kolaylaştırır, sabaha doğru, güneş doğmadan önce keskin bir düşüşle uyanmamızı kolaylaştırır. 

Uykusuzlukla geçen süre uzadığında, beslenme ve metabolizmada, bağışıklık sisteminde, vücut ısısı kontrolünde, düzenleyici sistemlerde bozulmalar gözlenir. Bu ritmin korunmasında bize düşen mümkün olduğunca gündüz-gece geçişine uygun uyku-uyanıklık döngüsünü koruyabilmektir.

Keza Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’de Furkan Suresi 47. Ayeti kerimede “O (Allah) ki geceyi sizin (sükunetiniz) için bir örtü, uykuyu bir dinlenme yapan, gündüzü de (çalışmak için) yeniden kalkış (ve yayılış vakti) kılandır.” buyrularak insan tabiatına uygun uyku vaktine bizzat Vareden tarafından işaret edilmekte. 

3. Kişiye özgü uyku evrelerimizi keşfetmek

Uyku durumunda, NREM uyku dönemi, REM uyku dönemi adı verilen uyku evreleri mevcuttur. Kişiden kişiye, yaşa ve diğer etkenlere göre bu süre 90–120 dakika olarak değişebilir, bu döngüler gece boyu 4-6 kez tekrarlanır. Bazen kısa süre uyusak da uyandığımızda kendimizi dinç hissetmemizin nedeninin bu döngünün tamamlandığı anlarda uyanmamız olduğu düşünülmekte. 

4. Uyku döngülerimizi tamamlayarak sahura kalkmak

 Vücut ısısındaki düşme, kalp hızı, solunum sayısında azalma gibi bazı fizyolojik değişiklikler; erişkinlerde hücre yenilenmesi ve onarımında hızlanma, fiziksel dinlenme derin uyku evresinde gerçekleşir. Çocuklarda ise özellikle söz konusu NREM uykusunun 3 ve 4. döneminde büyüme hormonunun salgılandığı görülmekte; adeta ‘uyusun da büyüsün’ ninnisi doğrulanmaktadır. 

Seher vaktinde dinç olmak; güneşin doğuşunu, tabiatın uyanışını, kuşların, bitkilerin, bizimle birlikte dünyada yaşayan tüm diğer canlıların, önceden çok da farkına varamadığımız hayatlarına dahil olmamızı, gönlümüzde, zihnimizde yeni pencerelerin, ufukların, hissedişlerin açılmasını sağlayabilir. 

5.  Gündüz tazelenme; kaylule uykusundan faydalanmak

Yalnızca üç aylarda değil tüm mevsimlerde sağlıklı bir uyku; uyku ritmini korumak, uyku hijyeni oluşturmak, hareket ve beslenme alışkanlıklarını düzenlemekle mümkün. Melatonin salınımının gerçekleştiği gece uykusu kadar kıymetli başka bir zaman dilimi de şartlara göre uykuya ayrılabilir. Gün içinde güneşin tam tepede olduğu dakikaların ardından melatonin salgısından faydalanmak için 20 dakika ile 45 dakika arası tazelenme uykusu uyunabilir. 

Peygamber Efendimiz SAS de “Gündüz orucu için sahur yemeğinden ve gece ibadetine kalkmak için "kaylûle"den yararlanın"(İbn Mâce, Savm, 22) buyurmakta ve bu vaktin öğle namazının hemen arkasından geldiğini belirtmektedir. (Buhâri, Cuma, 40). 

Böylece her günkü tekrarlarla sıradan hale gelen hayatımıza yeniden tüm kıymetiyle odaklanabilmek; Ramazan’ın getirdiği düzene uyum göstermek mümkün. ­

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close