Oruç, beden ve ruh sağlığı için çok faydaları olan bir ibadettir. Peki, çocuklar için oruca başlama yaşı var mıdır? Ergenlik öncesi çocuklar oruç tutabilir mi?
Uzm. Dr. Ayşe Özkan, bu sorularla ilgili olarak şu bilgileri paylaşıyor:
◻️ Çocukların oruca başlamasında aile ile çocuk birlikte karar almalı, bu kararı alırken de çocuğun kronik bir hastalığının olup olmadığı, günlerin uzunluğu, içinde bulunulan mevsim dikkate alınmalı.
◻️ Oruca istekli bir çocuğun tam gün oruca dayanamayacağı düşünülürse kültürümüzde de olan tekne orucu ile yarım gün oruç tutabilir.
◻️ Sahur yaparak, öğlen orucunu açabilir veya öğlen başlayarak akşam ailesi ile birlikte iftar edebilir.
◻️ Oruç sırasında düşük kan şekeri seviyeleri ve uykusuzluk nedeniyle, psikomotor işlev, bilişsel yeteneklerde azalma olabileceğinden ilk oruç tutulacak günlerin hafta sonu olması daha isabetli olabilir.
◻️ Oruç sırasında glikoz ihtiyacını artırmamak adına, futbol ve benzeri, enerji gerektiren sporlardan kaçınmalı, bu tür spor ve oyunların iftardan sonra yapılması tercih edilmelidir.
◻️ Çocukların iftardan sonra erken yatması, sahura da kalkacağı için yeterli uyku süresinin karşılanması açısından önemlidir. Gün içinde de uyuması faydalı olacaktır.”
Ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğunu düşünürsek, irade terbiyesine büyük faydası olan orucu, çocuklara, ergenlik öncesi de tavsiye etmekteyiz.”
Nasıl beslenilmeli?
İftarda ve sahurda, et, süt, yumurt, baklagil, meyve ve sebze içeren protein ve liften ağırlıklı beslenmek çok önemli. İftardan sonra kuru yemiş de faydalı. Tatlılar ve hazır meyve suları az tüketilmeli. Bol sıvı almaya önem verilmeli, özellikle sahurda su ihtiyacını artıracak tuzlu baharatlı gıdalardan uzak durulmalı.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.