İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %86
Türkçe
11 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
11 Şevval 1445
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Giriş Yap

En çok elektronik ürünlerden şikayetçi olduk

17.02.2012    |
Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, birliğin başvuru merkezine gelen şikayetlerden derlenen 2011 Yılı Hak İhlalleri Raporu'na göre, 2009 ve 2010 yıllarında tüketicilerin en çok bankacılık ve iletişim sektöründen şikayetçi olduklarını, 2011 yılında ise en çok şikayetin elektronik ürünlerle ilgili yapıldığını söyledi.
Ağaoğlu, Tüketiciler Birliğinin 2000 yılından beri, derneğe başvuran tüketicilere başvuru merkezi aracılığıyla ücretsiz hukuki yardım hizmeti verdiğini bildirdi.
Birliğe yapılan başvurular için resmi kayıt tutulduğunu, hak ihlalleri raporunun da kayıtlı verilere göre hazırlandığını ifade eden Ağaoğlu, ''Son 3 yılda birliğe toplam 27 bin 955 adet başvuru olmuştur. 2009 yılında 8 bin 127, 2010 yılında 7 bin 68 ve 2011 yılında 12 bin 760 başvuru yapılmıştır. Bu başvurular arasında yüzde 19 ile tüketici elektroniği alanındaki şikayetler öne çıktı. Yüzde 14 iletişim ve bankacılık, yüzde 11 ev gereçleri, yüzde 6 dayanıklı tüketim malları alanında şikayetler yapıldı'' diye konuştu.
2009 ve 2010 yıllarında en çok şikayetin bankacılık ve iletişim sektörlerinden geldiğini, geçen yıl ise tüketici elektroniğinin en çok mağduriyet bildirimi yapılan sektör olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, garanti şartlarına uyulmaması ve satış sonrası hizmetlerdeki sorunlardan dolayı tüketicilerin birliğe yöneldiğini söyledi.
Elektronik ürünlerin satış süresi hizmetleriyle ilgili şikayetlerde artışlar olduğunu ifade eden Ağaoğlu, şu görüşleri dile getirdi:
''Ben bunu şuna bağlıyorum. 2011 yılının Nisan ayında Garanti Yönetmeliği ile ilgili birtakım değişikliklere gidildi. Gerek firmalar gerek yetkili servisler gerekse tüketiciler için kaotik dönem oluşturdu. Örneğin, eskiden bir yıl içinde farklı arıza 5 kez, aynı arıza 3 kez ortaya çıktığında tüketicinin ürünün bedelini geri isteme hakkı dahil olmak üzere, seçimlik hakları vardı. Oysa yapılan değişiklikle 'farklı veya aynı' kavramı kaldırıldı; 4 kez arızalanması halinde tüketicilerin ürün bedelini geri isteme veya yenisini isteme hakları tanındı. Bu konuda gerek firmalar gerek servisler gerekse tüketiciler tereddüte düştü.''
Ağaoğlu, bankacılık ve iletişim sektörlerindeki şikayet başvurularının devam ettiğini belirterek, ''Bu konuda bankalar bir miktar önlem aldı. Yeniledikleri kredi kartlarının sözleşmelerinde kart ücretini tüketicinin imza attığı sayfaya koydular. Dolayısıyla tüketici o kartı almıyor ya da o maddeyi iptal ettirerek alıyor. Bu nedenle şikayetler azaldı. Kredi Kartları Kanunu'na uygun olarak ekstrelerinde iri puntolarla kart aidatından da bahsediyorlar. Bunu gören tüketici dilerse o kartı ya kullanmaktan vazgeçiyor ya da kart aidatına itirazı iletip bir orta yol buluyor'' şeklinde konuştu.
HABER7
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close