Singapur sokaklarına çoluk çocuğu genci yaşlısıyla; tebrikler, yardımlaşmalar, hediyeleşmeler, ikramlar ve toplu iftar ve teravihlere sahne olan Ramazan ayının gölgesi düştü.
Sultan Cami çevresi ve Geylang Mahallesini Ramazan ayı ve Ramazan bayramı boyunca süsleyen Bayram Pazarı anlamında “Bazaar Raya” isminde Ramazan tezgahları yerini aldı.
Geylang Mahallesi’nde de her sene olduğu gibi bu sene de ana cadde boyunca Ramazan ayını ve Bayramını tebrik eden süslemeli tabelalar asıldı. İftariyeliklerin satıldığı Ramazan tezgahları bu mahallede de ışıltılı süslemeleriyle çarşı avlularını doldurdu.
Çarşıların duvarlarında, afişlerde ve levhalarda “Selamat Hari Raya Aidilfitri”, Selamat menyambut bulan Ramadhan” gibi Malayca Ramazan ve Bayram tebriknameleri dikkat çekiyor.
Müslümanların hemen her akşam dışarda buluşma mekanı olan Ramazan çadırlarında yok yok: Ramazan’a özel şekerlemeler, ikramlık kurabiyeler, dijital namaz saatleri, yöresel bayram kıyafetleri, hediyelik eşyalar, hazır yiyecek, içecek, atıştırmalıklar satan tezgahlar, kına yapan atölyeler, çeşitli süs eşyaları, hazır çiçekler çadırlarda yerini aldı. Çadırların yanı başında yer alan sahnede Ramazan’a özel ilahi konserleri, çocuklara yönelik siyer hikaye yarışmaları ve çeşitli gösteriler planlanıyor.
Tarihi Sultan Camii’nin yer aldığı Arap Caddesi çevresinde Ramazan’a özel faaliyetler için hummalı hazırlıklar da günler öncesinden kendini göstermeye başladı. Sultan Caminin arka sokağına açılan ikram tezgahları çeşitli güvenlik önlemleri eşliğinde kuruldu. Arefe günü itibarıyla her gün öğleden sonra ikindi vaktinden yatsı vaktine kadar çalışan ikram tezgahları halkın yoğun ilgisi ve teveccühüyle karşılanıyor.
Tezgahlarda tüm dünya mutfağından helal atıştırmalıklar bulunabildiği gibi “bubur”, “nasi lamak”, “nasi pandang”, “satay”, “kue kue”, “ondeh ondeh”, “teh tarik” gibi yöresel yiyecek ve içecekler de tadılabiliyor.
Ülkede yer alan 80 cami içinde ezan sesinin sokaklar boyunca yankılandığı tek cami olma özelliği taşıyan Sultan Camii’nde Ramazan öncesi başlayan mukabelenin sesi Bussarah (Büşra) caddesi gibi civar cadde ve sokaklardan duyuluyor, her gün ikindi namazının ardından mukabeleyi takip etmek mümkün oluyor.
Bütün camilerde toplu iftar organizasyonları için Şaban ayı itibariyle infak listeleri duvarları süslüyor. Bu listeler iftar ve infakın yanı sıra imsakiye olarak yörenin geleneksel sahur yemeği “bubur”u da kapsıyor. Khayırseverler listelere bütçelerine uygun olarak ismini ve bağış miktarını ekleyebildiği gibi ismini gizli de tutabiliyor.
Camilerin girişinde bulunan sadaka kutuları bu rahmet ve bereket mevsiminde her zamankinden daha fazla rağbet görüyor. Her gün başka bir hayırseverin ikramı olarak cami mutfağında pişen yemekler, cami avlularındaki yer sofralarında binlerce kişiye ikram ediliyor. Akşam ezanı okunduğunda oruçlar ilk olarak hurma ve su ile açılıyor, caminin merkez bölümünde cemaatle kılınan namazın ardından avludaki iftar sofralarında yemekler yeniyor. 7’den 70’e bolluk bereket ve neşe ile geçen saatlerde teravih namazının rekatları arasında tatlı ve içeceklerle ferahlamak mümkün oluyor.
Ülke genelinde medreselerde Ramazan ayı yaklaşırken hemen her gün başka bir ailenin desteğiyle Ramazan ayına özel acve hurması, Medine hurması, yöresel kurabiyeler, Ramazan çizelgeleri içeren hediye paketleri dağıtılıyor. Çoğunlukla oruç tutmayı tercih eden öğrenciler öğlen teneffüsünde toplu halde hatim okuyor.
Ayrıca ülkede AVM ve marketler gibi toplu mekanlarda da Ramazan ayına dair tebrik levhaları ve zekat ve sadaka kampanyaları yer alıyor. Vatandaşlar marketlerin kumanya organizasyon kutularına alışverişlerinden sonra istedikleri miktarda kuru gıda bırakabiliyor.
Üçgen şeklinde pirinç sarmasından oluşan yöresel yiyecek “katupat” şeklinde süslemeler market tavanlarını süslüyor.
Singapur’da Ramazan ayı, bir ay boyunca bayram havasında coşkuyla kutlanıyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.