İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %41
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
Giriş Yap

Singapur’da Ramazan coşkuyla karşılanıyor

Özel Haber
Özel Haber
21.03.2023    |

Singapur sokaklarına çoluk çocuğu genci yaşlısıyla; tebrikler, yardımlaşmalar, hediyeleşmeler, ikramlar ve toplu iftar ve teravihlere sahne olan Ramazan ayının gölgesi düştü.

Sultan Cami çevresi ve Geylang Mahallesini Ramazan ayı ve Ramazan bayramı boyunca süsleyen Bayram Pazarı anlamında “Bazaar Raya” isminde Ramazan tezgahları yerini aldı.

Geylang Mahallesi’nde de her sene olduğu gibi bu sene de ana cadde boyunca Ramazan ayını ve Bayramını tebrik eden süslemeli tabelalar asıldı. İftariyeliklerin satıldığı Ramazan tezgahları bu mahallede de ışıltılı süslemeleriyle çarşı avlularını doldurdu.

Çarşıların duvarlarında, afişlerde ve levhalarda “Selamat Hari Raya Aidilfitri”, Selamat menyambut bulan Ramadhan” gibi Malayca Ramazan ve Bayram tebriknameleri dikkat çekiyor.

Müslümanların hemen her akşam dışarda buluşma mekanı olan Ramazan çadırlarında yok yok: Ramazan’a özel şekerlemeler, ikramlık kurabiyeler, dijital namaz saatleri, yöresel bayram kıyafetleri, hediyelik eşyalar, hazır yiyecek, içecek, atıştırmalıklar satan tezgahlar, kına yapan atölyeler, çeşitli süs eşyaları, hazır çiçekler çadırlarda yerini aldı. Çadırların yanı başında yer alan sahnede Ramazan’a özel ilahi konserleri, çocuklara yönelik siyer hikaye yarışmaları ve çeşitli gösteriler planlanıyor.

Tarihi Sultan Camii’nin yer aldığı Arap Caddesi çevresinde Ramazan’a özel faaliyetler için hummalı hazırlıklar da günler öncesinden kendini göstermeye başladı. Sultan Caminin arka sokağına açılan ikram tezgahları çeşitli güvenlik önlemleri eşliğinde kuruldu. Arefe günü itibarıyla her gün öğleden sonra ikindi vaktinden yatsı vaktine kadar çalışan ikram tezgahları halkın yoğun ilgisi ve teveccühüyle karşılanıyor.

Tezgahlarda tüm dünya mutfağından helal atıştırmalıklar bulunabildiği gibi “bubur”, “nasi lamak”, “nasi pandang”, “satay”, “kue kue”, “ondeh ondeh”, “teh tarik” gibi yöresel yiyecek ve içecekler de tadılabiliyor.

Ülkede yer alan 80 cami içinde ezan sesinin sokaklar boyunca yankılandığı tek cami olma özelliği taşıyan Sultan Camii’nde Ramazan öncesi başlayan mukabelenin sesi Bussarah (Büşra) caddesi gibi civar cadde ve sokaklardan duyuluyor, her gün ikindi namazının ardından mukabeleyi takip etmek mümkün oluyor.

Bütün camilerde toplu iftar organizasyonları için Şaban ayı itibariyle infak listeleri duvarları süslüyor. Bu listeler iftar ve infakın yanı sıra imsakiye olarak yörenin geleneksel sahur yemeği “bubur”u da kapsıyor. Khayırseverler listelere bütçelerine uygun olarak ismini ve bağış miktarını ekleyebildiği gibi ismini gizli de tutabiliyor.

Camilerin girişinde bulunan sadaka kutuları bu rahmet ve bereket mevsiminde her zamankinden daha fazla rağbet görüyor. Her gün başka bir hayırseverin ikramı olarak cami mutfağında pişen yemekler, cami avlularındaki yer sofralarında binlerce kişiye ikram ediliyor. Akşam ezanı okunduğunda oruçlar ilk olarak hurma ve su ile açılıyor, caminin merkez bölümünde cemaatle kılınan namazın ardından avludaki iftar sofralarında yemekler yeniyor. 7’den 70’e bolluk bereket ve neşe ile geçen saatlerde teravih namazının rekatları arasında tatlı ve içeceklerle ferahlamak mümkün oluyor.

Ülke genelinde medreselerde Ramazan ayı yaklaşırken hemen her gün başka bir ailenin desteğiyle Ramazan ayına özel acve hurması, Medine hurması, yöresel kurabiyeler, Ramazan çizelgeleri içeren hediye paketleri dağıtılıyor. Çoğunlukla oruç tutmayı tercih eden öğrenciler öğlen teneffüsünde toplu halde hatim okuyor.

Ayrıca ülkede AVM ve marketler gibi toplu mekanlarda da Ramazan ayına dair tebrik levhaları ve zekat ve sadaka kampanyaları yer alıyor. Vatandaşlar marketlerin kumanya organizasyon kutularına alışverişlerinden sonra istedikleri miktarda kuru gıda bırakabiliyor.

Üçgen şeklinde pirinç sarmasından oluşan yöresel yiyecek “katupat” şeklinde süslemeler market tavanlarını süslüyor.  

Singapur’da Ramazan ayı, bir ay boyunca bayram havasında coşkuyla kutlanıyor. 

 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close