Telefonun yanlış kullanımının boyun tutulmasına yol açtığını belirten Fizik Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Berna Tander, “Telefonla konuşurken yapılan en büyük hata, telefonu omuzla başın arasına sıkıştırmaktır. Bu pozisyon boyun tutulmalarına sıklıkla zemin hazırlar.
Son yıllarda hayatımıza giren ‘cep telefonu boyun hastalığı’; ilerlemiş olgularda şiddetli baş ağrısına, kollarda uyuşma ve karıncalanmaya, kuvvet kaybına, disk hasarlarına ve ciddi boyun fıtıklarına neden olabilmektedir” dedi.
Tander, “Boyun tutulması ise; günümüzde oldukça sık yaşanan ve genellikle tehlikeli olmamasına rağmen yaşam kalitesini etkileyen bir sağlık sorunudur. Boyun kaslarının ani tutulması ile ortaya çıkar” hatırlatmasında bulundu.
Boyun tutulmasının sebepleri
Boyun tutulmalarının büyük çoğunluğu önemsiz ve basit sorunlar olsa da bazılarının ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirten Tander, boyun tutulmasına yol açan sebepleri şöyle açıkladı:
“Boyundaki omurlar ön tarafa doğru kavis yaparak şekillenmektedir. Bu yapılar başımızı sağa, sola, yukarı ve aşağı çevirmemizi sağlar. Boyun bölgesini zorlayıcı bir pozisyonda uzun süre kalmak, gün içerisinde cep telefonu ile sürekli konuşmak, ekrana bakmak, stres altında çalışmak, boyun düzleşmeleri, araç kullanırken ani fren yapmak ya da spor yaparken omurgaya, kaslara zarar verecek hareketler yapmak gibi nedenler sayılabilir.
Daha ciddi boyun tutulmaları nedenleri ise; travmalar, araç içi veya dışı trafik kazaları, romatizmal hastalıklar ve ciddi boyun fıtıkları vb. durumlar olarak sıralanabilir.”
Boyun tutulmasına karşı neler yapılmalı?
“Basit boyun tutulmaları genellikle 3 ile 10 gün arasında kendiliğinden geçer. Basit boyun tutulması tedavisi evde rahatlıkla yapılabilir. Öncelikle gerilmiş kasları rahatlatmak için tutulan bölgeye sıcak bir havlu koymak, ılık bir banyo yapmak kişinin şikâyetlerini kısa sürede azaltabilir.
Doktorunuzun önereceği kas gevşetici veya ağrı kesiciler de mutlaka yarar sağlayacaktır.
Ayrıca boyun bölgesini rahatlatmak için; çok zorlamadan, yavaş hareketlerle, ağrı sınırında, hafif germe egzersizleri de yapılabilir.”