İslam âlemi, Kadir Gecesi heyecanını yaşıyor. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, Müslümanların heyecan ve merakla beklediği kutlu bir gece.
Aynı adı taşıyan Kur'an-ı Kerim'in 97. Suresi olan Kadir Suresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Ramazan ayının son on gününde aranması gerektiği buyrulan Kadir Gecesi hakkında Peygamber Efendimiz'in (SAS.) son günlerde tekli günlerde aranması veya 27. gecenin daha kuvvetli olduğuna dair hadis rivayetleri bulunuyor.
Kadir Gecesini ihya etmenin yolları
Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan'ın, Kadir Gecesinin faziletini, bu gecede yapılabilecek ibadetleri şöyle anlatıyor:
Peygamber Efendimiz (SAS.) Hz. Âişe-i sıddîka validemizden -rıdv anullahi teâlâ aleyhim ecmaîn- rivayet edildiğine göre bir hadîs-i şerîfte buyurmuş ki:
"Kim inanmış bir insan olarak, imanla, sevabını Allah'tan bekleyerek hasbeten lillah Allah rızası için, Allah aşkına, namaz kılarak, Kur'an okuyarak, zikir yaparak çeşitli şekillerde Kadir gecesini ihyâ ederse; geçmiş olan günahlarının hepsi, ömrünün mâzisindeki o zamana kadarki günahlarının hepsi afv u mağfiret olunur, bağışlanır." diye bir müjde var.
(Buhârî, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesaî, Müslim)
Zaten Kur'ân-ı Kerîm'den biliyoruz ki Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Demek ki mü'minlerin kurtuluşu için Kadir gecesi çok önemli bir gece.
Gece akşam namazının vaktinin girmesiyle başlıyor. Sahur vaktine, imsak kesilme zamanına kadar devam ediyor. Burada bir akşam namazı, bir yatsı namazı, bir de sabah namazı var.
Bu gece yapılabilecek ibadetler
* Yatsı namazıyla sabah namazını camide kılmaya dikkat etmek lazım.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hadis alimi Ebû Dâvud ve Tirmizî'nin Hz. Osman radıyallahu anh'ten rivayet ettiğine göre buyurmuş ki: "Kim yatsı namazını cemaatle camide kılarsa yarım gece ibadet etmiş, geceyi ihyâ etmiş gibi olur. Bir gecenin yarısı kadarını ihyâ etmiş gibi olur."Kim sabah namazını da yatsı namazını da; yatsı namazından sonra bir de sabah namazını cemaatle kılarsa, bütün bir geceyi ihyâ etmiş olur."
* Tesbih namazı, teheccüd namazı ve kaza namazları kılmalı
İçinde 300 tesbih olan 4 rekâtlık tesbih namazı var. Tesbih namazı Efendimiz'in tavsiye ettiği bir namaz.
Tesbih namazının nasıl kılınabileceğine ilişkin haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
* Kur’an-ı Kerim okumalı
* Zikrü tesbihatta bulunmalı
En sevaplı ibadetlerden birisi de zikirdir. Zikrin çeşitleri var.
Hangi tesbihler çekebilir?
Allah diyebilir, Lâ ilâhe illallâh diyebilir. el-Hamdü lillah, Sübhânallah diyebilir. Allahu ekber lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahi'l-aliyyi'l-azîm diyebilir. Hasbünallâh diyebilir. Bunların topluca söylendiği bir arada olan zikirler var:
Sübhânallahi ve'l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahi'l-aliyyi'l-azîm.
Veya;
Sübhânallahi ve bi-hamdihî sübhânallahi'l-azîm ve bi-hamdihî estağfirullâh. Allahu ebker Allahu ekber lâ ilâhe illallâhu vallahu ekber Allahu ekber ve lillâhi'l-hamd gibi tekbir dediğimiz, tesbih dediğimiz çeşitli mukaddes kelimeleri tekrar tekrar, çok çok söylemekle sevap kazanabilir. Kur'ân-ı Kerîm'in bazı âyetlerini tekrar etmek olabilir. Bazı sûreleri tekrar tekrar okumak olabilir.
* 1000 adet İhlas suresi okunabilir
İmam Rafii, Huzeyfe radıyallahu anh'ten rivayet eylemiş ki Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuş:
"Kim kul huvallahü ehad sûresini 1000 defa okursa nefsini aziz ve celil olan Cenâb-ı Hak'tan satın almış olur."
Tabii burada bir latife var. Latif bir ifade var. Beşer şaşar. Kusur işlemeyen suçsuz, günahsız insan var mı? 1000 tane Kul huvallahü ehadı okuyunca ne oluyor? Kendisini affettirmiş oluyor. Kul huvallahü ehad çok mühim bir sûre. Çok değerli bir sûre. Hatta sevabı hakkında;
"Bu sûreyi okuyan Kur'ân-ı Kerîm'in üçte birini okumuş gibi mükâfat alır." diye rivayetler var.
* Tefekkür etmeli
En güzel ibadetlerden birisi de nedir? Tefekkür. Düşünmek. Tefekkür kadar büyük ibadet olmaz. Çünkü insan düşüne düşüne hakikatleri buluyor. Yanlışı varsa anlıyor, dönüyor. Güzel bir şeyler varsa tefekkürle onu buluyor, yapmaya başlıyor. İnsan; "Ben şu ana kadar, şu Kadir gecesine kadar yaşadım. Ömrüm nasıl geçti, kazancım nasıl bir kazanç, tahsilim nasıl bir tahsil? Dinimi ne kadar öğrendim? Allah'ın seveceği işlerden neler yaptım? Sevmeyeceği işlerden neler yaptım?" diye düşünürse hatalarını anlayıp hayra yönelebilir.
* Dua etmeli
Dua da ibadettir. Hem de ibadetlerin özlüsüdür; özü, iliği, hası, hâlisidir. Cenâb-ı Hak kulun tazarrusunu, niyazını, istemesini seviyor. Onun için dua da ibadettir. O zaman bol bol dua edin. Elinizi açın, bol bol dua edin.
Hz. Ayşe validemiz, "Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum. "Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa'fu annî"
"Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)
İşte bu geceler bir vesile. Böyle güzel güzel vesilelerle gelen geceleri değerlendirmek lazım. Allah değerlendirmeyi nasip eylesin. Aşk ile şevk ile ihlâsla, güzellikle; tatlı tatlı, ılık ılık, inci gibi gözyaşlarıyla, hâlis, muhlis, ibadetlerle geceyi ihyâ etmeyi ve bundan sonra da arınmış, tertemiz, has bir kul olarak sahabe-i kirâmın imanı gibi, asr-ı saadet müslümanlarının imanı gibi bir imana sahip olarak iyi bir müslüman olup yaşamayı; huzuruna sevdiği, razı olduğu kul olarak varmayı, cennetiyle, cemaliyle müşerref olmayı Allah nasip eylesin.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.