İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %61
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Öğle
13:14
Giriş Yap

İslam diyarlarında ortak heyecanın adı, Ramazan

01.04.2023    |

Kültür ve geleneklerin çeşitliliği ile İslam diyarlarında örf ve adetler farklılık gösteriyor, ancak her yerde Ramazan, oruçlar teravihlerle Kur'an-ı Kerim okunarak, ibadetlerle kardeşlik bağlarının korunmasıyla idrak ediliyor.

Endonezya

Endonezya'nın Yogyakarta kentinde Müslümanlar, kurdukları sofralarda iftarlarını açıyor.

Endonezya'da Müslümanlar, Doğu Java eyaletinde bulunan El Ekber Camisi'ne gelerek iftar öncesi Kur'an-ı Kerim okudu. Medan kentindeki öğrenciler de camilerde Kuran-ı Kerim okuyor.

Katar

Katar‘da Ramazan ayını karşılama kutlamaları, Ramazan ayının sevinci için Şaban 14'te kutlanan eski bir verme ve paylaşma alışkanlığı olan Al Nafla aracılığıyla başlamıştı. Gençler ve yaşlılar, ailelerin geleneksel yemekler hazırlayıp bunları komşular ve ihtiyaç sahipleriyle paylaştığı Al Nafla'ya katıldılar. İnsanlar hurma ve laban (tuzlu yoğurt içeceği) ile oruçlarını açarlar, akşam namazını kılarlar ve ardından özel ramazan yemekleriyle dolu bir sofraya dönerler. Et püresi, buğday, zeytinyağı ve tarçınla yapılan Harees ve sadece kuzu, tavuk ya da sebze çorbasıyla birlikte çıtır çıtır pide olan Threed, Katar iftar sofralarının en ünlü yemeklerinden bazıları.

Teravih namazından sonra erkekler, arkadaşları ve akrabalarıyla bir araya geldikleri Katar meclisinde buluşuyor.

Katar ve Körfez aileleri tarafından Ramazanın yarısının gecesinde çocukların şerefine ve orucu kutsal ayın yarısını tamamlamalarının mükâfatını vermek ve devam etmeye teşvik etmek için düzenlenen bir kutlama geleneği olan Garangao'da çocuklar, yatsı namazından sonra mahallede bir tur atıyor, kapıları çalıyor ve Garangao şarkısını söylüyor.

Medine'nin iftar sofraları

Suudiler Ramazan'ı, kahveyle veya buzdolabında saklamak üzere büyük miktarlarda farklı hurma satın alarak kutlarlar. Suudi Arabistan, Mekke ve Medine iftar sofralarının yaygınlığı ile ayırt edilir.

Mısır

Mısır'da sokaklar ve camiler süslenir. Çocuklar onları en iyi şekilde yapmaya çalışır, böylece her sokak kendi dekorasyonu ile ayırt edilir.

Ramazan feneri, kutsal ayı kutlamanın en önemli yönlerinden biridir, bu nedenle Mısır'da hiçbir ev Ramazan fenerinden yoksun değildir, tıpkı oruç ayının ezgilerinin her yere yayılması ve her sokakta duyulması gibi.

Fas

Fas'ta Ramazan ayı, yerel lehçede 'Seyyidna Ramazan' (Efendimiz Ramazan) olarak adlandırılır.

Ramazan ayı boyunca, bir tellal sokaklarda insanları sahur için uyandırmaya çağırır.

Ürdün

Ürdün'deki aileler, ziyaretlerin yanı sıra aileler arasında yiyecek alışverişi yapmak ve Ramazan boyunca oturmak için çadırlar kurmaya heveslidir. 

Cezayir - Lübnan - Sudan

Lübnan halkı, sokakları ve balkonları ışıklar ve fenerlerle süslemeye meraklıdır.

Sudanlıların büyük çoğunluğu, sofralarıyla sokağa, yollara çıktıkları için özellikle kırsal kesimde Ramazan orucunu evlerinde açmıyorlar.  

Diğer bazı ülkelerdeki Ramazan heyecanı da fotoğraflara yansıyor

Irak

Irak'ın başkenti Bağdat'taki aileler iftar etmek için Abldulkadir Geylani Külliyesi'ni tercih ediyor. Bağdatlılar, yanlarında getirdikleri yiyeceklerle külliyede kurdukları yer sofralarında oruçlarını açıyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki tarihi Qishla (kışla) binası, Bağdatlı ailelerin Ramazan ayında orucunu açtıktan sonra uğrak yeri.

Hindistan

Hindistan'nın başkenti Yeni Delhi'de bulunan Fatehpuri camiisinde toplanan müslümanlar namaz kılıp dua etti.

Hindistan'ın Kalküta kentinde Müslümanlar, sokaklarda ve cami avlularında kurdukları sofralarda iftarlarını yapıyor.

Pakistan

Pakistan'ın Karaçi kentinde vatandaş sokakta kurulan iftar sofralarında birlikte oruç açıyor.

İran

İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde yer alan Rey şehrindeki türbede, ramazan ayında gelenek haline gelen toplu Kuran-ı Kerim hatmi yapılıyor. Ramazan ayı boyunca türbede her öğle namazından sonra yan yana oturan vatandaşlar, hep beraber Kuran-ı Kerim okuyor.

Gazze

Gazze'de yaşayan Filistinliler, ramazan ayında El- Halidi Camisi'ne gelerek ibadetlerini gerçekleştiriyor.

Gazze'de, geleneksel taş kadayıf, hem lezzeti hem de bütçeye uygun olması sebebiyle ramazan ayında Filistinliler tarafından rağbet görüyor.

Bazı aileler, ramazan ayının önemli simgelerinden "ramazan feneri (fanus)" yapımına hummalı bir mesai harcıyor.

İspanya

İspanya'nın Granada kentinde Müslümanlar, sokakta hazırladıkları sofralarda iftarlarını açıyor. Ayrıca bu aya özel etkinlerde çocuklar da sevindiriliyor.

Bangladeş

Bangladeş'in başkenti Dakka'da Müslümanlar, iftar sofralarına hazırlık için pazarlarda alışveriş yapıyor.

Tunus

Sebze ve meyvenin yanı sıra et, balık, süt ürünleri ve hurma pazarına ev sahipliği yapan başkent Tunus'taki Merkez Çarşısı'nda yoğunluk yaşanıyor.

Londra

İngiltere'nin başkenti Londra'nın en çok ziyaret edilen müzelerinden Victoria ve Albert'te toplu iftar programı düzenlendi.

"Açık İftar" etkinlikleri kapsamındaki programa, 400'ün üzerinde kişi katıldı.

Myanmar

Myanmar'ın Yangon kentinde Müslümanlar, Nwe Aye Camisi'ne gelerek namaz kıldı. Oruçlarını açtı.

AA

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
İftar Sofrası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
İftar Sofrası
İftar Sofrası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close